Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη στις ευρωαγορές

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:17 Δημιουργία 20/07/23, 20:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ακολούθησαν το «σήμα» που έστειλε η Wall Street με φόντο και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,42% στις 463 μονάδες, με τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών να κάνουν άλμα ύψους 1,4% και τις τεχνολογικές μετοχές να εξελίσσονται στον αδύναμο κρίκο με απώλειες 2,7% λόγω και των αδύναμων επιδόσεων από τις αμερικανικές τεχνολογικές.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 16.204 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,79% στις 7.384, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 7.646 μονάδες αυξημένος κατά 0,76%.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ακολούθησε το ρεύμα με αποτέλεσμα να διευρυνθεί κατά 0,36% στις 28.815, ενώ και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε αύξηση ύψους 0,72% στις 9.519 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας ξεχώρισαν τα νεότερα στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο που κινήθηκε άνω του αναμενόμενου στις -15,1 μονάδες από -16,1 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 16 μονάδες.

Στα επίπεδα αυτά ο δείκτης διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του από τις αρχές του 2022, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα στην αγορά και την πεποίθηση ότι η οικονομία θα παρουσιάσει μια μάλλον μετριοπαθή επιβράδυνση κατά το δύσκολο, δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πάντως, το ενδιαφέρον των επενδυτών και στις δύο ακτές του Ατλαντικού παρέμεινε επικεντρωμένο στη ροή των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Στην Ευρώπη στα μεγάλα ονόματα που ξεχώρισαν με ανακοινώσεις σήμερα ήταν η σουηδική Volvo Car, η γερμανική SAP, η γαλλική Publicis, η βρετανική Easyjet, η φινλανδική Nokia και η ελβετική ABB.

Στις μεγάλες κερδισμένες της ημέρας ήταν η γερμανική φαρμακευτική Fresenius Medical Care όπως και η βρετανική Hikma Pharmaceuticals που εκτιμάται πως θα επωφεληθούν από τα προβλήματα που εμφάνισε η ανταγωνιστική τους Pfizer, με τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη λόγω της κακοκαιρίας στη μεγάλη μονάδα της στη Βόρεια Καρολίνα.

Στον αντίποδα στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν η σουηδική εταιρεία οικιακών συσκευών Electrolux, με βουτιά ύψους 20%, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε και η τεχνολογική ASML Holding NV μετά την προειδοποίηση της TSMC πως οι πιέσεις στον κλάδο τεχνολογίας θα εμμείνουν για αρκετό διάστημα, παρά την κατά τα άλλα εκρηκτική ανάπτυξη του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές έχασαν έδαφος λόγω της πτώσης των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Το Brent έχασε 0,44% στα 79,11 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI περιορίστηκε σε ποσοστό 0,46% στα 75 δολάρια.

Αντίστοιχη πτωτική πορεία και για τον χρυσό, ο οποίος αφού εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του εδώ και δύο μήνες ακολουθώντας τα κέρδη του δολαρίου, τελικά συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,48% στα 1.971 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε κατά 0,21% στα 100,44 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1136, ενώ πτωτικά κινήθηκε σήμερα η στερλίνα που χθες είχε αγγιξει τα 1,3144 δολάρια, το υψηλότερο σημείο της έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον Απρίλιο του 2022.

Αν σου άρεσε κάνε