Η αγορά ομολόγων «πανηγύρισε» με... ράλι για τον πληθωρισμό

Η αγορά ομολόγων «πανηγύρισε» με... ράλι για τον πληθωρισμό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:06 Δημιουργία 19/07/23, 14:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέα υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η καλή εικόνα στις αγορές χρέους ενισχύθηκε αφ' ενός από τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου τον Ιούνιο, και αφ' ετέρου από τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που υποχώρησε στο 5,5% τον Ιούνιο του 2023, από 6,1% τον Μάιο. Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,6%, δίνοντας ακόμα μια ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές αρχίζουν να περιορίζονται διεθνώς.

Το γερμανικό 10ετές που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε νωρίτερα κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,299%, ενώ λίγο πριν υποχωρούσε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,334% .

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρούσε επίσης κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,962%, αφού προηγουμένως άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου στο 3,94%. Λίγο νωρίτερα υποχωρούσε κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,993%. Υπενθυμίζεται ότι η πορεία των αποδόσεων κινείται αντιστρόφως ανάλογα προς τις τιμές.

Και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί. Χθες ήταν στο 3,79% και τώρα μειώνεται κατά 10μονάδες βάσης στο 3,707%. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, o ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών μειώθηκε και στη χώρα μας με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,8%, από 4,1% τον Μάιο.

Οι παγκόσμιες αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία αύξησαν την αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια όσο αναμενόταν αρχικά.

Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κινήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 2,679% πριν υποχωρήσει απότομα, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα ήρθαν να προστεθούν στα στοιχεία που δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αυξήσουν πολύ ακόμα τα επιτόκια.

Τα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό αύξησαν την αισιοδοξία σήμερα, καθώς το ετήσιο ποσοστό μειώθηκε στο 7,9% τον Ιούνιο, από 8,7% τον Μάιο και έναντι πρόβλεψης για 8,2%.

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «ο βασικός οδηγός» των αγορών ομολόγων της ευρωζώνης, δήλωσε ο Ράινερ Γκούντερμαν, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Commerzbank.

«Αυτό ταιριάζει στην εικόνα που έχουμε δει στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες», είπε και πρόσθεσε πως «η αγορά είχε ήδη επανεξετάσει την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 3,5% τον Ιούνιο και τα καθορίζει εκ νέου την επόμενη Πέμπτη.

Ο Γκούντερμαν δήλωσε ότι αναμένει ότι η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% θα είναι η τελευταία αυτού του κύκλου και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο του έτους.

Σύμφωνα με την τιμολόγηση στις αγορές παραγώγων, οι έμποροι αναμένουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν γύρω στο 3,91% τον Δεκέμβριο, από πάνω από το 4% την περασμένη εβδομάδα.

Η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς μειώθηκε ελαφρώς στις 165 μονάδες βάσης.

Το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου

Η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επηρεάζεται από τις προσδοκίες για τα επιτόκια, μειώθηκε κατά 24 μονάδες βάσης στο 4,843%, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες για το ανώτατο επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας στο 5,75% από 6%. Τα στοιχήματα για το ανώτατο επιτόκιο αυξήθηκαν έως και 6,5% νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την BοE τον Αύγουστο φαίνεται τώρα σημαντικά λιγότερο πιθανή, δήλωσαν οι αναλυτές. Το τρέχον τραπεζικό επιτόκιο είναι στο 5%, δηλ. Στο χαμηλότερο επίπεδο για την απόδοση του διετούς από τα μέσα Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Τράπεζα της Αγγλίας για 2%. Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,9% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, από 8,7% τον Μάιο.

Ο 10ετής τίτλος των ΗΠΑ

Υποχώρηση καταγράφεται και στις αμερικανικές αποδόσεις καθώς οι επενδυτές σκέφτονται τι μπορεί να έπεται για τις οικονομίες και τη νομισματική πολιτική σε όλον τον κόσμο και, καθώς αναμένουν και τα στοιχεία από τον κλάδο οικιστικών ακινήτων.

Νωρίτερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπεφτε πάνω από 4 μονάδες βάσης στο 3,7463%. Η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχωρούσε κατά 3 μ.β. στο 4,7171%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να συνεδριάσει και να λάβει νέες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική στις 25-26 Ιουλίου. Οι αγορές εκτιμούν ευρέως ότι τότε θα ανακοινωθεί μια αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποδείξει ότι πιστεύουν ότι η περαιτέρω σύσφιξη είναι απαραίτητη για την επαρκή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο του αναμενόμενου επίπεδο, στο 3%, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε