«Γεράκι» της ΕΚΤ έδωσε ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων

«Γεράκι» της ΕΚΤ έδωσε ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:56 Δημιουργία 18/07/23, 15:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέο ράλι για τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, καθώς οι αποδόσεις τους υποχωρούν σημαντικά, μετά τους πιο ήπιους τόνους για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που χρησιμοποίησε ένα από τα πιο γνωστά γεράκια της, ο Κλάας Κνοτ.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι μία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, διαλύοντας τη βεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί σε αναλυτές και στις αγορές ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξανόταν στο 4%. Αντίθετα, η δήλωση αυτή καθιστά πιθανή τη διακοπή των αυξήσεων επιτοκίων μετά τον Ιούλιο.

«Για τον Ιούλιο θεωρώ ότι είναι μία αναγκαιότητα (η αύξηση των επιτοκίων), οτιδήποτε πέραν του Ιουλίου αποτελεί το πολύ μία πιθανότητα αλλά με κανένα τρόπο μία βεβαιότητα... Από τον Ιούλιο και μετά, θεωρώ ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τι μας δείχνουν τα στοιχεία για την κατανομή των κινδύνων γύρω από το βασικό σενάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κλάας Κνοτ.

Οι ελληνικοί τίτλοι

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,41% που είναι χαμηλό δύο εβδομάδων. Η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων υποχώρησε 12 μ.β. στο 4,03% και των ελληνικών κατά 9 μ.β. στο 3,81%.

«Η αγορά είχε πειστεί πολύ ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 4% μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου και αρχίζει τώρα να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο... Αν και τα γεράκια αρχίζουν να μιλούν για αβεβαιότητα, ένα τελικό επιτόκιο 3,75% είναι μία πραγματική πιθανότητα», δήλωσε αναλυτής της Natixis.

Οικονομολόγος της Bloomberg Economics δήλωσε πάντως ότι μία αύξηση του επιτοκίου στο 4% τον Σεπτέμβριο παραμένει πολύ πιθανή. «Ο Κνοτ θέλει να δει σημαντικές ενδείξεις υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού. Βλέπουμε ενδείξεις προόδου σε κάποιους δείκτες, αλλά αυτό είναι απίθανο να αποτυπωθεί στα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Σε συνδυασμό με ανησυχίες για τις αυξήσεις των μισθών, ένα τελικό επιτόκιο 4% παραμένει πολύ πιθανό», δήλωσε ο Τζέιμι Ρας.

Απηχώντας τις δηλώσεις ενός άλλου γερακιού της ΕΚΤ, του Γερμανού Γιόαχιμ Νάγκελ, ο Κνοτ τόνισε ότι είναι αδύνατο να λεχθεί από τώρα ποια θα είναι η απόφαση μετά από μία εβδομάδα καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που θα δημοσιευθούν έως τότε.

«Εως τώρα, ήμασταν κυρίως προκατειλημμένοι με τον κίνδυνο της εμμονής του πληθωρισμού… Αλλά είναι ασφαλώς αλήθεια ότι όσο περισσότερο αυξάνονται τα επιτόκια, το ισοζύγιο των κινδύνων μετατοπίζεται σταδιακά και επίσης οι κίνδυνοι του να κάνεις πάρα πολλά πρέπει να προσεχθούν περισσότερο», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε