Η Morgan Stanley ανέλαβε την κάλυψη της μετοχής της Mytilineos

Η Morgan Stanley ανέλαβε την κάλυψη της μετοχής της Mytilineos

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:43 Δημιουργία 18/07/23, 13:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με σύσταση overweight και τιμή-στόχο στα 43 ευρώ -η υψηλότερη έως σήμερα- ξεκινά η κάλυψη για τη μετοχή της Mytilineos από τη Morgan Stanley.

Έτσι, η Mytilineos γίνεται πλέον η πρώτη εταιρεία που επιλέγει να καλύψει η MS στην Ελλάδα εκτός τραπεζών.

Το Initiation report δημοσιεύτηκε με τιμή στόχο (TP) τα €43 και upside c.30%, και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του consensus των αναλυτών που καλύπτουν τη MYTILINEOS, ενώ στο θετικό σενάριο ο αναλυτής της MS εκτιμά ότι η τιμή για τη μετοχή της MYTILINEOS θα μπορούσε να προσεγγίσει τα €60.

Για τη Morgan Stanley, η MYTILINEOS αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, καθώς προσφέρει, στον επενδυτή, ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς Ενεργειακές είτε σε αμιγώς Μεταλλευτικές εταιρείες.

Αυτό δεν είναι άλλο από τον ιδανικό συνδυασμό που έχει καταφέρει να επιτύχει η MYTLINEOS μέσω του στιβαρού synergistic business model της, προσφέροντας μία σημαντική κερδοφορία βάσης, από τον Τομέα της Μεταλλουργίας καθώς και της θερμικής παραγωγής του Τομέα Ενέργειας, η οποία επανεπενδύεται κυρίως στον Τομέα των ΑΠΕ αλλά και στο Ελληνικό utility, προσφέροντας επενδύσεις με μεγάλα returns.

Αυτή η στρατηγικής σημασίας συνέργεια μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων, είναι αυτό που επιτρέπει στη MYTILINEOS όχι μόνο να επιβιώνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, αλλά να κατοχυρώνει σταθερά, νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορία.

Στον Τομέα των Μετάλλων, ο αναλυτής της Morgan Stanley, θεωρεί ότι η Μεταλλουργία της MYTILINEOS έχει σημαντική στρατηγική αξία για την εταιρεία, καθώς είναι μοναδική για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσο λόγω της καθετοποίησης της (παράγει βωξίτη, αλουμίνα, αλουμίνιο), του πλεονεκτήματος του Αλουμινίου να λειτουργεί ως μπαταρία υποστηρίζοντας τα ΑΠΕ (συνέργεια), όσο και για τη δυνατότητά της να παράξει σύντομα «Πράσινο» αλουμίνιο και ως εκ τούτου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλους ανταγωνιστές της εντός Ευρώπης, όπως η Norsk Hydro. Ο αναλυτής της MS θεωρεί ότι η Μεταλλουργία της MYTILINEOS έχει αποδείξει την αντοχή της στο χρόνο με σημαντική συνεισφορά και από το Management της Εταιρείας, και συνεπώς θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο αποτίμησης (κατ’ αναλογία) με τη Norsk Hydro.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η υψηλή κερδοφορία της MYTILINEOS επανεπενδύεται με επιτυχία στην ανάπτυξη ενός κρίσιμου πλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, εκτός και εντός Ελλάδος. Η Morgan Stanley αποτιμά την αξία αυτού του χαρτοφυλακίου (M Renewables) στα €2.3 δισ., καθώς αντιλαμβάνεται ότι η MYTILINEOS υπερτερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού βάση ενός καλά διαφοροποιημένου μοντέλου (και σε επίπεδο γεωγραφίας αλλά και στάδιο ανάπτυξης έργων) που έχει επιλέξει για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της.

Η ειδοποιός διαφορά του μοντέλου ανάπτυξης των ΑΠΕ της MYTILINEOS έναντι του ανταγωνισμού είναι το γεγονός ότι η Mytilineos απέναντι στη μονόπλευρη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αργούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην εταιρεία, ενώ απαιτούν και σημαντικά κεφάλαια τα οποία στη σημερινή συγκυρία προϋποθέτουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, παραθέτει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης με σχετικά χαμηλότερες ανάγκες CAPEX (καθώς οι πωλήσεις έργων ΑΠΕ παγκοσμίως, με σημαντικά περιθώρια κέρδους συνεισφέρουν στις μελλοντικές κεφαλαιουχικές ανάγκες ΑΠΕ), επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη του Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας. Ένα μοντέλο που όλο και περισσότεροι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες έχουν ενστερνιστεί τελευταία

Για το 2023 ο αναλυτής της MS προβλέπει EBITDA €968 εκατ. το οποίο ξεπερνά τα €1,100 εκατ. το 2024 και 2025. Τέλος σημειώνει τις εξαιρετικές επιδόσεις ESG αλλά και το προφίλ της MYTILINEOS το οποίο συνδυάζει ανάπτυξη, χαμηλή μόχλευση (c.1.5x EV/EBITDA για το 2023 το οποίο βαίνει σταθερά μειούμενο), εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ (ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα) και ισχυρή μερισματική απόδοση.

Αν σου άρεσε κάνε