Διεύρυναν τα κέρδη τους οι δείκτες της Wall Street

Διεύρυναν τα κέρδη τους οι δείκτες της Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:32 Δημιουργία 17/07/23, 23:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου να αναμένονται στη Wall Street, η αγορά ξεκίνησε την εβδομάδα με θετική διάθεση. Σε αυτό το κλίμα, οι δείκτες διεύρυναν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, μετά και τη δημοσίευση των καλύτερων από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 34.585 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο ύψους 0,38% στις 4.522 μονάδες και ο Nasdaq διευρύνθηκε κατά 0,93% στις 14.244 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dow Jones αποκόμισε κέρδη ύψους 2,3%, ο S&P 500 ανέβηκε κατά 2,4% και ο Nasdaq κατά 3,3%.

Η εκκίνηση της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου ξεκίνησε σχετικά καλά, δεδομένων των προβλέψεων. Όμως, η τάση αυτή θα κριθεί από το «σήμα» που θα δώσουν τα μεγαθήρια της Wall Street, τις επόμενες ημέρες.

Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της αγοράς που ξεχωρίζουν στην ατζέντα αποτελεσμάτων της εβδομάδας είναι οι τράπεζες Bank of America, Morgan Stanley και Goldman Sachs, η αεροπορική United Airlines, καθώς και οι τεχνολογικοί γίγαντες του Netflix και της Tesla.

Πάντως, σύμφωνα με την FactSet, ο μέσος όρος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 7%.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, από το μέτωπο της Federal Reserve, αυτές τις ημέρες θα τηρηθεί… σιγή ασυρμάτου από τα στελέχη της Τράπεζας, καθώς τηρείται η λεγόμενη περίοδος «μπλακάουτ» πριν την επικείμενη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 25-26 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά έχει προεξοφλήσει μια ακόμη μετριοπαθή άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι ήδη στραμμένο στα μηνύματα που θα αφορούν τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, σε σημερινή έκθεση του μείωσε από το 25% στο 20% τις πιθανότητες υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Και υπό το φως των βελτιωμένων στοιχείων της οικονομίας και του πληθωρισμού, υποστήριξε ότι πιθανότατα η αύξηση των επιτοκίων, την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι και η τελευταία. Θα ακολουθήσει μια περίοδο στασιμότητας, για περίπου ένα χρόνο, πέραν της οποίας θα ξεκινήσουν οι περικοπές των επιτοκίων.

Οι τεχνολογικές μετοχές για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν αυτές που ξεχώρισαν χαρίζοντας και την καλύτερη επίδοση στον Nasdaq. Ξεχώρισε η Tesla και η Apple, ενώ σε ανοδική τροχιά βρέθηκε και η Nvidia μετά και την εκτίμηση της Citi πως η ανοδική δυναμική της εταιρείας και της μετοχής της θα συνεχιστεί. Μάλιστα, ανέβασε εντυπωσιακά την τιμή στόχο της μετοχής από τα 100 στα 520 δολάρια με σταθερή πρόταση «buy».

Στις κερδισμένες της συνεδρίασης και η Activision Blizzard, καθώς Microsoft και Sony έφτασαν σε συμφωνία, ώστε το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Call of Duty να παραμείνει στην κονσόλα της τελευταίας.

Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ford που έχασε πάνω από 5%, καθώς οι επενδυτές δυσαρεστήθηκαν από την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας πως μειώνει δραστικά τις τιμές στα νέα ηλεκτρικά pickup φορτηγά της.

Σε καθοδική πορεία παρέμεινε για μια ακόμη συνεδρίαση και η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της AT&T, με νέες απώλειες άνω του 5%, μετά και την υποβάθμιση της μετοχής της από την Citi. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή η μετοχή είχε «πιάσει» χαμηλό 30 ετών!

Στις χαμένες της ημέρας και η μετοχή της εταιρείας ψυχαγωγίας Paramount Global, καθώς στούντιο και επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα που απέφερε στο box office η νέα ταινία Mission Impossible.

Αν σου άρεσε κάνε