Κόκκινα ταμπλό στις ευρωαγορές

Κόκκινα ταμπλό στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:51 Δημιουργία 17/07/23, 21:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την έναρξη της νέας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αγωνιούν για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Συνεισφορά στο αρνητικό κλίμα των αγορών είχαν επίσης τα απογοητευτικά στοιχεία από την πορεία της κινεζικής οικονομίας, καθώς και η εκ νέου κατάρρευση της διεθνούς συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε έδαφος σε ποσοστό 0,63% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 457 μονάδες. Οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι του δείκτη κινήθηκαν πτωτικά με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις εταιρείες καταναλωτικών ειδών και τις τράπεζες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Stoxx ενισχύθηκε συνολικά κατά 2,94%, συμπληρώνοντας το καλύτερο χρηματιστηριακό πενθήμερο από τις αρχές Μαρτίου.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,23% στις 16.068 μονάδες, με την Bundesbank να προειδοποιεί ότι η κυριότερη οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα θα συρρικνωθεί άνω του αναμενόμενου φέτος παρά τη βελτίωση του δευτέρου τριμήνου. Αντιστοίχως ο γαλλικός CAC 40 παρουσίασε σημαντική πτώση ύψους 1,12% στις 7.291 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,38% στις 7.406 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,19% στις 28.608 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να παραμένει στάσιμος στις 9.438 μονάδες με ανεπαίσθητη διόρθωση ύψους 30 μονάδων.

Οι καλές επιδόσεις στους δείκτες την περασμένη εβδομάδα, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδωσαν την ευκαιρία στους επενδυτές για ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών. Όμως, καθώς πλησιάζουν τα επόμενα ραντεβού των κεντρικών τραπεζών υπάρχει εύλογη νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών για τη στάση που θα κρατήσουν οι τραπεζίτες απέναντι στα σημάδια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται, εξάλλου, και ο επόμενος γύρος των πληθωριστικών στοιχειών με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Βρετανία. Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη θα δείξουν πτώση του δείκτη και στη χώρα, από το 8,7% στο 8,2% τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ το κλίμα σίγουρα δεν βοήθησαν τα απογοητευτικά στοιχεία από το κινεζικό ΑΕΠ, που για το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε μόλις στο 6,3%, ήτοι χαμηλότερα από τις προβλέψεις, αναζωπυρώνοντας πάλι τους φόβους για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας απέναντι σε μια πιθανή επιβράδυνση της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας.

Το τοπίο προφανώς δεν βοήθησε και η είδηση πως η Ρωσία «παγώνει» και πάλι τη διεθνή συμφωνία για τα σιτηρά μετά την νέα επίθεση στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας.

Αν και η Μόσχα ήδη δέχεται ισχυρές πιέσεις από παντού να υπαναχωρήσει από την απόφαση της προκειμένου να εμποδίσει τα χειρότερα σενάρια μιας επισιτιστικής κρίσης κυρίως στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, για την ώρα η είδηση έχει φέρει τριγμούς στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων με τις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, ακόμη και της σόγιας να έχουν πάρει την ανιούσα.

Συγκεκριμένα η προθεσμιακή τιμή στο σιτάρι έκανε άλμα κατά 3% αγγίζοντας τα 689,25 σεντ ανά μπούσελ, η τιμή του καλαμποκιού «έπιασε» τα 526,5 σεντ ανά μπούσελ, ενώ η σόγια εκτοξεύτηκε στα 1.388,75 σεντ ανά μπούσελ.

Στον αντίποδα στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές βρέθηκαν στο… κόκκινο μετά την «ψυχρολουσία» των στοιχείων από την στρατηγικής σημασίας αγορά της Κίνας. Έτσι, το Brent έπεσε κατά 0,91% στα 79,14 δολάρια το βαρέλι, αν και σταθερά κοντά στο όριο των 80 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό WTI έχασε 0,88% στα 74,76 δολάρια.

Ανάλογη πίεση δέχτηκε και ο χρυσός σημειώνοντας κάμψη ύψους 0,37% στα 1.957 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε μετά την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του για τη φετινή χρονιά με το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει και πάλι στα 99,93 σε σχέση μετά το χαμηλό του 99,574 που κατέγραψε την Παρασκευή, που ήταν το κατώτερο σημείο του από τον Απρίλιο του 2022. Μάλιστα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1.1232.

Αν σου άρεσε κάνε