Υπόγειος πόλεμος Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για τον μαύρο χρυσό

Υπόγειος πόλεμος Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για τον μαύρο χρυσό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:59 Δημιουργία 15/07/23, 14:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ρωσία πρόκειται και να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, ξεπερνώντας ακόμα και αυτή τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο Οργανισμός εκτίμησε ότι η συνολική παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Θα πρόκειται για τον χαμηλότερο όγκο πετρελαίου που παρήγαγε το βασίλειο τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει η έκθεση, γεγονός που θα το φέρει πίσω από τη Ρωσία σε ποσότητα παραγωγής.

Η εκτιμώμενη πτώση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, την οποία η χώρα δήλωσε πρόσφατα ότι θα παρατείνει μέχρι τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του αργού.

Τον Ιούνιο, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 9,98 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η Ρωσία 9,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ.

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι σχεδιάζει να περιορίσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο. Όμως, η πραγματική παραγωγή της συχνά υπερβαίνει τα μειωμένα επίπεδα που υποσχέθηκε, και είναι σε θέση να αντλήσει δυνητικά περισσότερα από τη Σαουδική Αραβία.

Ενοχλημένοι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν παραπονεθεί ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις περικοπές που υποσχέθηκε, καθώς η αποδυναμωμένη οικονομία της πιέζει την κυβέρνησή της να διατηρήσει τα έσοδα από την ενέργεια. Τον Μάιο, αυτό προκάλεσε την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, ένα βασικό επίπεδο για τη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ εργάζεται για να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω εδώ και μήνες, με τον επικεφαλής του ενεργειακού τομέα της χώρας να επικαλείται τις «στρεβλώσεις» της αγοράς που κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οδήγησε τον ΟΠΕΚ+ να εκδώσει μια σειρά επιθετικών περικοπών της παραγωγής πέρυσι και την πρώτη εθελοντική περικοπή της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου υποχώρησαν τον Ιούνιο στον χαμηλότερο όγκο από το 2021, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παραγωγή αργού μπορεί τελικά να έχει υποχωρήσει, έπειτα από μήνες ισχυρών εξαγωγών νωρίτερα φέτος.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε