Ρευστοποίησαν κέρδη οι επενδυτές στις ευρωαγορές

Ρευστοποίησαν κέρδη οι επενδυτές στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:58 Δημιουργία 14/07/23, 20:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα, Παρασκευή, 14 Ιουλίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το πενθήμερο ανοδικό σερί έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρή κάμψη ύψους 0,11% στις 460 μονάδες, με την πλειονότητα των επιμέρους κλάδων να κινούνται πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι ενεργειακές μετοχές ενώ μικρά κέρδη κατάφεραν να αποκομίσουν οι τεχνολογικές μετοχές και δη, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι όπως η Nokia και η Ericsson.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,22% στις 16.105 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε οριακά κέρδη ύψους 0,06% στις 7.374 μονάδες με την αγορά σε θετική διάθεση λόγω της εθνικής γιορτής της Ημέρας της Βαστίλης και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διολισθαίνει κατά 0,08% στις 7.434 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε έδαφος σε ποσοστό 0,39% στις 28.663 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.438 μονάδες μειωμένος κατά 0,43%.

Το κλίμα στις αγορές ήταν γενικότερα βελτιωμένο αυτή την εβδομάδα, ειδικά δε, μετά τα θετικά στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο δείκτης μειώθηκε πέραν του αναμενόμενου φουντώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών πως η Fed βρίσκεται κοντά στην οριστική παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, αν και θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση ύψους 25 μονάδων βάσης, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της στα τέλη του μηνός, οι traders «βλέπουν» μικρές πιθανότητες μιας ακόμη αύξησης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Αναλόγως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει νέα αύξηση των επιτοκίων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας. Αν και τα τελευταία στοιχεία από την πορεία της βρετανικής οικονομίας ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν τελικά μόλις κατά 0,1% το Μάιο.

Αναλόγως στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές διόρθωσαν σήμερα, αν και οι συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις οδηγούν αμφότερους τους πετρελαϊκούς δείκτες σε θετικό πρόσημο για το σύνολο της εβδομάδας.

Η τιμή του Brent υποχωρεί σήμερα κατά 1,24% στα 80,35 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI χάνει 1,29% στα 75,89 δολάρια, ωστόσο σε εβδομαδιαίο επίπεδο αμφότεροι οι δείκτες μετρούν κέρδη άνω του 2%.

Πτωτικά κινείται σήμερα και ο χρυσός, πέφτοντας κατά 0,09% στα 1.952 δολάρια την ουγγιά, ανά και συνολικά για την εβδομάδα μετρά κέρδη της τάξεως του 1,4% που συνιστούν και την καλύτερη επίδοση του από τον Απρίλιο.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου σταθεροποιήθηκε συμπληρώνοντας ωστόσο την χειρότερη εβδομάδα του εδώ και οκτώ μήνες με συνολική πτώση για το πενθήμερο στο 2,3%. Πάντως, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινείται στο 1,1234.

Αν σου άρεσε κάνε