Υψηλά έτους για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street

Υψηλά έτους για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:37 Δημιουργία 13/07/23, 23:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα πράσινα βάφτηκε και σήμερα το ταμπλό στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ακολουθώντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών και σε συνάρτηση με τα αισιόδοξα στοιχεία για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Απόρροια αυτών είναι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq να σημειώνουν νέο υψηλό 12μήνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 47 μονάδες ή κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στις 34.394 μονάδες. Ομοίως, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο στο +0,85% και τις 4.510 μονάδες, στις οποίες φθάνει για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022. Ο τεχνολογικός Nasdaq, διευρύνθηκε στο +1,58% και τις 14.138 μονάδες.

Ως ένα επιπλέον θετικό σημάδι για την αγορά, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 3,3% από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια της τον Μάρτιο του 2022. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι traders επικροτούν τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ωστόσο, οι traders θεωρούν δεδομένη μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης από τη Federal Reserve τον τρέχοντα μήνα, προτού κηρύξει το «τέλος» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο εύρος 5% – 5,25%, δηλαδή το υψηλότερο από το 2008, με την επόμενη συνεδρίαση των τραπεζιτών να είναι προγραμματισμένη για τις 25 – 26 Ιουλίου.

Μάλιστα, τα ενθαρρυντικά νέα για την αμερικανική οικονομία συνεχίζονται, καθώς ο πληθωρισμός χονδρικής αποδείχθηκε χαμηλότερος του αναμενόμενου, ενισχύοντας την προοπτική ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας.

Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε μόλις στο 0,1% τον Ιούνιο έναντι 0,9% τον Μάιο, με τους αναλυτές να περιμένουν μια επίδοση στο 0,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε στο 0,1% έναντι των εκτιμήσεων περί 0,2% (η επίδοση του Μαΐου ήταν -0,4%). Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται μία ημέρα μετά τα δεδομένα για τις τιμές καταναλωτή, οι οποίες «φρέναραν» στο 3% τον Ιούνιο (από 4% τον Μάιο) και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.

Τώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα πρώτα εταιρικά μεγέθη του β’ τριμήνου, με τη μετοχή της PepsiCo να διευρύνεται άνω του 2%, χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη. Άλμα κατά 4,3% σημειώνει και η Delta Air Lines, η οποία πέτυχε τις καλύτερες τριμηνιαίες επιδόσεις στην ιστορία της

Από την άλλη, η JPMorgan ανεβάζει τηn τιμή-στόχο της Netflix, κάνοντας λόγο για την πρωτοβουλία της πληρωμένης κοινή χρήση. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Netflix έχει σημειώσει άνοδο 52% φέτος, με την αύξηση της τιμής-στόχου να σημαίνει περίπου 10% άνοδο από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Αν σου άρεσε κάνε