Η καθίζηση του δολαρίου έστρεψε τους επενδυτές στον χρυσό

Η καθίζηση του δολαρίου έστρεψε τους επενδυτές στον χρυσό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:14 Δημιουργία 13/07/23, 18:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η «αντεπίθεση» του χρυσού στις αγορές εμπορευμάτων συνεχίζεται, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αναρριχάται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων αυξάνεται κατά 0,1% και διαμορφώνεται στα 1.964 δολάρια ανά ουγγιά, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από τις 16 Ιουνίου.

Η ανοδική κίνηση συνδέεται άρρηκτα με την καθίζηση του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών (σ.σ.: 1,11 δολάριο/ευρώ η ισοτιμία), εξέλιξη καθιστά σαφώς πιο ελκυστική την επένδυση σε χρυσό για τους μη Αμερικανούς επενδυτές.

Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 3% τον Ιούνιο έναντι της εκτίμησης περί 3,1%. Τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 4%.

Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία πλέον δεν αποκλείεται να προβεί σε μόλις ακόμη μία παρέμβαση, προτού τραβήξει οριστικά «χειρόφρενο».

Η κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων (5% – 5,25%) αυτομάτως φέρνει πιο κοντά το «τέλος» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η οποία όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρείχε σημαντική ώθηση στο δολάριο.

Τα πρώτα στοιχήματα για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται στα γραφεία των traders, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να σπεύδουν να ξεφορτωθούν το αμερικανικό νόμισμα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εφόσον συνεχιστεί η διολίσθηση του δολαρίου, τότε ο χρυσός θα κληθεί να αναμετρηθεί αρχικά με τις αντιστάσεις των 1.980 δολαρίων και μετέπειτα με τις αντιστάσεις των 2.000 δολαρίων, τυχόν διάσπαση των οποίων θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των «ταύρων».

Αν σου άρεσε κάνε