Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος

Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:56 Δημιουργία 13/07/23, 15:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών υποχωρεί το δολάριο, την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η εποχή των υψηλών επιτοκίων οδεύει προς το τέλος της.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα διολισθαίνει την Πέμπτη στο 1,11 έναντι του ευρώ, στο 1,30 έναντι της βρετανικής στερλίνας, στα 7,1 έναντι του κινεζικού γουάν και στα 138 έναντι του ιαπωνικού γεν.
Την ίδια ώρα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται στα 154,8680 γεν, στο 0,8556 με τη στερλίνα και στο 0,9642 με το ελβετικό φράγκο.

Ο δείκτης δολαρίου, δε, ο οποίος υπολογίζει τη δυναμική του αμερικανικού νομίσματος έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων του πλανήτη (ευρώ, στερλίνα, γεν, φράγκο κ.α.), υποχωρεί στις 100,47 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2022.

Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 3% τον Ιούνιο έναντι της εκτίμησης περί 3,1%. Τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 4%.

Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία πλέον δεν αποκλείεται να προβεί σε μόλις ακόμη μία παρέμβαση, προτού τραβήξει οριστικά «χειρόφρενο».

Η κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων (5% – 5,25%) αυτομάτως φέρνει πιο κοντά το «τέλος» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η οποία όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρείχε σημαντική ώθηση στο δολάριο.

Τα πρώτα στοιχήματα για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται στα γραφεία των traders, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να σπεύδουν να ξεφορτωθούν το αμερικανικό νόμισμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το δολάριο κατέγραψε την Τετάρτη τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ και σήμερα δίνει συνέχεια στην πτώση, υποχωρώντας κατά 0,45%.

Αν σου άρεσε κάνε