Αντίξοοι άνεμοι για την αγορά πετρελαίου - Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση

Αντίξοοι άνεμοι για την αγορά πετρελαίου - Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:26 Δημιουργία 13/07/23, 13:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, για πρώτη φορά φέτος, επικαλούμενος κυρίως την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, που επιβαρύνει ιδιαίτερα τις πλούσιες χώρες.

Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, και θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 70% της αύξησης της ζήτησης, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Η πρόβλεψη αυτή ουσιαστικά αναθεωρεί προς τα κάτω, κατά 220.000 βαρέλια ανά ημέρα, την προηγούμενη πρόβλεψη, τον περασμένο μήνα, όταν ο ΙΕΑ προέβλεπε αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Οι επίμονοι μακροοικονομικοί αντίξοοι άνεμοι, που είναι εμφανείς στον τομέα της μεταποίησης, μας οδήγησαν να αναθεωρήσουμε επί τα χείρω την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη του 2023, για πρώτη φορά φέτος», ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δέχεται πιέσεις από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δραματικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε πολλές προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τους τελευταίους δώδεκα μήνες», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Οι προβλέψεις για το 2024

Για το 2024 ο ΙΕΑ αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ηλεκτροκίνηση και τα μέτρα αποδοτικότητας.
Τον περασμένο μήνα ο ΙΕΑ είχε τονίσει ότι η παγκόσμια ζήτηση σταδιακά σχεδόν θα μηδενιστεί τα επόμενα χρόνια και θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, καθώς η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα επιταχύνεται.

Η έκθεση της Πέμπτης έρχεται σε μια στιγμή που τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία των ΗΠΑ αναπτέρωσαν τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της.

Σε άνοδο οι τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν ελαφρώς υψηλότερα το πρωί της Πέμπτης, επεκτείνοντας τα κέρδη από μήνα σε μήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent με λήξη τον Σεπτέμβριο σημείωναν άνοδο περίπου 0,4% στα 80,42 δολάρια το βαρέλι περίπου στις 9 π.μ. ώρα Λονδίνου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ με παράδοση τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 0,3% και διαπραγματεύονταν στα 75,98 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε