Δυναμική άνοδος στις ευρωαγορές με... βοήθειες από τις ΗΠΑ

Δυναμική άνοδος στις ευρωαγορές με... βοήθειες από τις ΗΠΑ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:06 Δημιουργία 12/07/23, 20:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, λίγες μόλις μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed, προκάλεσαν νέα χαμόγελα στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 500 κατέγραψε άλμα ύψους 1,53% στις 458 μονάδες, με το σύνολο των επιμέρους κλάδων να κινούνται σε θετικό έδαφος. Τα μεγαλύτερα κέρδη, πάντως, κατέγραψαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών με αύξηση 3,5%.

Δυναμική άνοδο παρουσίασαν και οι μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 1,47% στις 16.023 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 1,57% στις 7.333 μονάδες.

Κέρδη παρουσίασε και FTSE 100 στο Λονδίνο που διευρύνθηκε σε ποσοστό 1,83% στις 7.416 μονάδες, με τη βρετανική αγορά να αντιδρά και στα θετικά αποτελέσματα των stress test που διεξήγαγε η Τράπεζα της Αγγλίας και τα οποία έδειξαν ότι οι οκτώ κορυφαίες τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση για να απωθήσουν τις έντονες οικονομικές πιέσεις και τα ολοένα αυξημένα επιτόκια.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο ύψους 1,75% στις 28.552 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.453 μονάδες αυξημένος κατά 1,31%.

Οι αγορές βρίσκονταν σε θετική διάθεση από χθες προβλέποντας μεγάλη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούνιο. Τελικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε πάνω από το αναμενόμενο στο 3% σε ετήσια βάση από το 4% το Μάιο, ενώ σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε και ο δομικός πληθωρισμός, που έπεσε στο 4,8% έναντι προβλέψεων για κάμψη στο 5% έναντι 5,3% το Μάιο.

Εφόσον και τα στοιχεία που δημοσιευτούν αύριο για το δείκτη τιμών παραγωγού κινηθούν προς την ίδια θετική κατεύθυνση, οι επενδυτές θα αναθαρρήσουν ελπίζοντας πως η Fed θα είναι πιο επιφυλακτική στο να ξεκινήσει και πάλι τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Βέβαια, το πιθανότερο είναι πως κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Ιουλίου το συμβούλιο θα προχωρήσει τελικά στην αναμενόμενη νέα άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όμως από εκεί και πέρα το τοπίο είναι πιο… θολό με τις κινήσεις της Τράπεζας από το Σεπτέμβριο να εξαρτώνται από την πορεία των στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία από τον πληθωρισμό επηρέασαν και τις αγορές εμπορευμάτων, με τις πετρελαϊκές τιμές να συνεχίζουν και σήμερα την ανοδική τους πορεία. Το Brent κατέγραψε επιπλέον αύξηση ύψους 0,73% στα 79,98 δολάρια το βαρέλι, ήτοι μια… ανάσα από το όριο των 80 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό WTI ενισχύθηκε κατά 1,18% στα 75,70 δολάρια.

Κέρδη για τον ίδιο λόγο και για τον χρυσό που παρουσίασε άλμα ύψους 1,22% στα 1.960 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα έχασε σημαντικό έδαφος με το δείκτη δολαρίου να αγγίζει χαμηλό δύο μηνών στα 101,5 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1121 με το ευρωπαϊκό νόμισμα να κερδίζει πάνω από 1%.

Πάντως, οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που θα αναγκάζουν την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων ώθησε τη στερλίνα σε υψηλό 15 μηνών έως και στα 1,2970 δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε