Οι αγοραστές έδωσαν αέρα στα... πανιά της Wall Street

Οι αγοραστές έδωσαν αέρα στα... πανιά της Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:28 Δημιουργία 11/07/23, 23:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετικό κλίμα καλλιέργησαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι προσδοκίες για πτώση του πληθωρισμού, στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την Fed, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες να καταγράψουν κέρδη.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άλμα ύψους 316 μονάδων ή 0,93% στις 34.260 μονάδες, ο γενικός S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 4.439 μονάδες και ο Nasdaq ακολούθησε με άνοδο 0,55% στις 13.760 μονάδες.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για την πορεία του πληθωρισμού, λίγες ημέρες πριν την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανακοινώνεται την Τετάρτη και ο δείκτης τιμών παραγωγού την Πέμπτη, με την αγορά να ελπίζει πως τα στοιχεία θα επιβεβαιώσουν το σταθερό περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα πτώση του πληθωρισμού από το 4% στο 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, αλλά και σημαντική αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού στο 5%, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του από το Νοέμβριο του 2021. Ειδικά το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία, καθώς πολλά στελέχη της Fed έχουν εκφράσει ανησυχία για την αντίσταση που παρουσιάζει ο δομικός δείκτης.

Αν και τα στοιχεία αυτά είναι απίθανο πως θα επηρεάσουν τη Fed κατά την επικείμενη συνεδρίαση της στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η αγορά ελπίζει πως θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση μιας αναθεώρησης των αμέσως επόμενων βημάτων της κεντρικής τράπεζας. Κοινώς το μέγα ζήτημα είναι τι θα κάνει το συμβούλιο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και τον οδικό χάρτη που θα διαμορφώσει για το τέλος της περιοριστικής πολιτικής.

Στο μεταξύ η αγορά προετοιμάζεται και για την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, που ξεκινά μέσα στην εβδομάδα. Και μάλιστα η πρεμιέρα θα γίνει με ηχηρά ονόματα όπως η JPMorgan Chase, η Wells Fargo, η Citigroup, η BlackRock, η PepsiCo, η Delta Air και η UnitedHealth, παρέχοντας μια συνολική εικόνα για την πορεία διαφορετικών κλάδων.

Στις κερδισμένες της ημέρας ξεχώρισε η μετοχή της Activision Blizzard με άλμα άνω του 10%, καθώς η πολύπαθη συμφωνία εξαγοράς της με την Microsoft φαίνεται πως «ξεκλειδώνει» μετά και μια σημαντική δικαστική απόφαση σήμερα, ενώ κέρδη αποκόμισε και η μετοχή της Salesforce, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αυξήσεις από τον Αύγουστο.

Άλμα της τάξεως του 8% κατέγραψε και η μετοχή της Shutterstock, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT για άλλα έξι χρόνια.

Στους κλάδους που ξεχώρισαν στον S&P 500 ήταν ο ενεργειακός, με φόντο και το νέο μεγάλο άλμα που καταγράφουν σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές, με την τιμή του Brent να ανεβαίνει κατά 2,25% στα 79,44 δολάρια το βαρέλι. Μεταξύ των εταιρειών του κλάδου ξεχώρισαν η Halliburton, η APA και η Schlumberger.

Στον αντίποδα στις χαμένες ήταν η μετοχή της JetBlue Airways, καθώς η Evercore ISI προχώρησε σε υποβάθμιση της μετοχή της, όπως και η μετοχή της φαρμακευτικής Novo Nordisk λόγω της μειωμένης απήχησης των σκευασμάτων της.

Πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή του Netflix, καθώς η Evercore ISI προειδοποίησε ότι η μετοχή της παρουσιάζει τάσεις «υπερθέρμανσης» εν αναμονή των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε