«Πράσινα» ταμπλό με μικρά κέρδη για τις ευρωαγορές

«Πράσινα» ταμπλό με μικρά κέρδη για τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:29 Δημιουργία 11/07/23, 20:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσίασαν και σήμερα, Τρίτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και τον αντίκτυπο στις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 500 σημείωσε άνοδο ύψους 0,72% στις 451 μονάδες με σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα κέρδη άνω του 1,7% καταγράφουν οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX αυξήθηκε κατά 0,75% στις 15.790 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 7.220 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος ανεβασμένος κατά 0,12% στις 7. 282 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,68% στις 28.061 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.331 μονάδες αυξημένος κατά 0,85%.

Οι επενδυτές έχουν αναθαρρήσει από τις ευοίωνες προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που εκτιμάται πως παραμένει σε καθοδική τροχιά. Θυμίζουμε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανακοινώνεται την Τετάρτη και ακολουθούν μία ημέρα μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα πτώση του πληθωρισμού από το 4% στο 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, αλλά και σημαντική αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού στο 5%, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του από το Νοέμβριο του 2021. Ειδικά το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία, καθώς πολλά στελέχη της Fed έχουν εκφράσει ανησυχία για την αντίσταση που παρουσιάζει ο δομικός δείκτης.

Βεβαίως στα επίπεδα αυτά ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά μακριά από το όριο-στόχο του 2% που θέτει η Fed, εξου και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο επικείμενο συμβούλιο, τον Ιούλιο. Όμως, το ερώτημα αφορά τις αμέσως επόμενες κινήσεις της από το Σεπτέμβριο.

Με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών ήταν λογικό τα αρνητικά στοιχεία από τις πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική αγορά να λειτουργήσουν σαν βαρίδι για τον FTSE 100, που παρουσίασε και τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αγορών καταφέρνοντας με δυσκολία να «κλείσει» σε θετικό έδαφος.

Η ΒοΕ ανακοίνωσε πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών «έπιασε» επίπεδα ρεκόρ στο 7,3% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου, ήτοι δηλαδή ψηλότερα από το 7,1% που ανέμεναν οι αναλυτές, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια στην Τράπεζα της Αγγλίας να… χαλαρώσει. Αντιθέτως, η αγορά θεωρεί πως η BoE οδεύει προς την 14η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 3 Αυγούστου και μάλιστα δεν αποκλείεται μια ακόμη δυναμική τροποποίηση ύψους 50 μονάδων βάσης.

Δεν είναι τυχαίο πως η πίεση στη βρετανική αγορά κατοικιών και τα ενυπόθηκα δάνεια αυξάνεται συνεχώς. Το μέσο διετές επιτόκιο ανέβηκε στο 6,66%, με το κόστος της κάλυψης των ενυπόθηκων δανείων να έχει ανέβει πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008!

Στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν σημαντικά υποβοηθούμενες από τις περικοπές στα επίπεδα προσφοράς και τις προσδοκίες για υψηλή ζήτηση στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Έτσι, το Brent αβέβηκε κατά 2,11% στα 79,33 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI ενισχύθηκε 2,41% στα 74,75 δολάρια.

Ελαφρά ανοδικά κινείται και ο χρυσός στα 1.937 δολάρια την ουγγιά, αυξημένος κατά 0,35% με το βλέμμα στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου βρέθηκε σε χαμηλό δύο μηνών στα 101,57 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0986. Αν και πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν η αγγλική στερλίνα που «έπιασε» υψηλό 15 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς τα στοιχεία για τους μισθούς σημαίνουν πως η BoE θα αναγκαστεί να κινηθεί πιο επιθετικά για την πάταξη του πληθωρισμού.

Αν σου άρεσε κάνε