Θετικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:25 Δημιουργία 10/07/23, 20:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετικά ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή των νέων στοιχείων για τα επίπεδα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που σίγουρα θα επηρεάσουν τα επόμενα βήματα της Fed. Πάντως σε πρώτη φάση η είδηση-έκπληξη της πτώσης του πληθωρισμού στην Κίνα αναπόφευκτα βοήθησε τους δείκτες.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,18% στις 448 μονάδες καλύπτοντας τις απώλειες που κατέγραφε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Πλέον κερδισμένος κλάδος με κέρδη της τάξεως του 1,2% ο ταξιδιωτικός, με τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών να κινούνται στο αντίθετο άκρο με πτώση της τάξεως του 0,6%.

Θυμίζουμε πως ο δείκτης προέρχεται από μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα, όταν και κατέγραψε το χειρότερο πενθήμερο του εδώ και περίπου τέσσερις μήνες.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX αυξήθηκε κατά 0,45% στις 15.673 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο ύψους 0,45% στις 7.143 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 7.273 μονάδες.

Αντίστοιχο μοτίβο και στην περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κερδίζει 0,34% στις 27.872 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στιw 9.252 μονάδες αυξημένος κατά 0,04%.

Με τον χρόνο για τις επικείμενες συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να μετρά πλέον αντίστροφα και τους τραπεζίτες να έχουν ξεκαθαρίσει πως οι αποφάσεις τους στο εξής θα λαμβάνονται βήμα-βήμα με βάση τη ροή των στοιχείων, η αγωνία για τα νέα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό είναι εύλογη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο ανακοινώνεται την Τετάρτη και μία ημέρα μετά δημοσιεύονται τα στοιχεία για το δείκτη τιμών παραγωγού με τους επενδυτές να ελπίζουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Όμως, η εξέλιξη αυτή δεν είναι πιθανό πως θα αποτρέψει τη Fed να «πατήσει» και πάλι το κουμπί της αύξησης με μια μετριοπαθή άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό που ελπίζει η αγορά να αποφύγει είναι η προοπτική μιας δυναμικής συνεχόμενης αναπροσαρμογής των επιτοκίων, με δύο συνεχόμενες αυξήσεις.

Μέσα στο κλίμα αυτό, σίγουρα τα θετικά στοιχεία από τον πληθωρισμό στην Κίνα λειτούργησαν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Οι ετήσιες τιμές παραγωγού της Κίνας περιορίστηκαν για ένατο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα αδύναμα δείγματα από την πορεία της οικονομίας οδηγεί τους επενδυτές να ελπίζουν ότι το Πεκίνο θα αποφασίσει περισσότερα υποστηρικτικά μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης.

Στις αγορές εμπορευμάτων επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς η επίδραση από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία αντισταθμίζεται από τη δρομολογούμενη διεύρυνση των περικοπών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Έτσι, το Brent υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στα 78,44 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI περιορίστηκε σε ποσοστό 0,11% στα 73,77 δολάρια.

Σε αρνητικό πρόσημο και ο χρυσός εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με το δείκτη να χάνει 0,23% στα 1.928 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος, πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις εβδομάδες έναντι του γιεν και με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινείται στο 1,099.

Αν σου άρεσε κάνε