Περιορισμένες απώλειες στη Wall Street στον απόηχο των πρακτικών της Fed

Περιορισμένες απώλειες στη Wall Street στον απόηχο των πρακτικών της Fed

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:24 Δημιουργία 05/07/23, 23:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η δημοσίευση του κειμένου των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed δεν επεφύλασσε εκπλήξεις με αποτέλεσμα και η αντίδραση της Wall Street να είναι ανάλογη, με τους δείκτες να παραμένουν μεν στο «κόκκινο», ωστόσο με περιορισμένες απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έχασε περίπου 130 μονάδες ή 0,38% και έκλεισε τελικά στις 34.288 μονάδες. Ο S&P 500 περιορίστηκε κατά 0,2% στις 4.446 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε μικρή κάμψη ύψους 0,18% στις 13.791 μονάδες.

Τα πρακτικά έδειξαν πως υπήρχαν και τον Ιούνιο κάποιες φωνές στους κόλπους του συμβουλίου που υποστήριξαν νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης κρίνοντας πως ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά ψηλά. Όμως τελικά το συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα να πατήσει, έστω και προσωρινά, το κουμπί της παύσης θέλοντας να μελετήσει και να αξιολογήσει την συσσωρευτική επίδραση από τις μέχρι τώρα αυξήσεις.

Αναλόγως αν και καταγράφηκαν κάποιες διαφωνίες για τα επόμενα βήματα της Τράπεζας, πέραν του Ιουνίου, τελικά το συμβούλιο έστειλε σήμα για πιθανότατα δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το κάθε βήμα θα λαμβάνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν και σαφώς με πιο αργό ρυθμό, καθώς όλα τα μέλη έδειξαν να συμφωνούν πως οι συνθήκες επιτρέπουν πιο προσεκτικές κινήσεις, μετά το δυναμικό, επιθετικό ρυθμό της περσινής χρονιάς.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι βιομηχανικές παραγγελίες κινήθηκαν σε πιο αδύναμα επίπεδα από το αναμενόμενο το Μάιο συμπληρώνοντας την εικόνα αποδυνάμωσης της οικονομίας. Ωστόσο, κομβικής σημασίας για την ετυμηγορία της Fed, στην επικείμενη συνεδρίαση της μέσα στο μήνα, θα είναι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας και τον ρυθμό αύξησης των μισθών που θα δημοσιευτούν στα τέλη της εβδομάδας.

Πάντως, οι αναλυτές σχεδόν στο σύνολο τους συμφωνούν πως επίκειται νέα, μετριοπαθής αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα, ο δείκτης FedWatch Tool της CME τοποθετεί στο 88,7% τις πιθανότητες αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση στις 25-26 Ιουλίου.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν ήταν της Meta Platforms, καθώς η αγορά περιμένει με αγωνία την επικείμενη παρουσίαση του νέου app της εταιρείας ονόματι Threads με το οποίο θα επιχειρήσει να ανταγωνιστεί το Twitter.

Μίνι ράλι της τάξεως του 14% και για τη μετοχή της Wolfspeed, καθώς η εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε τη διασφάλιση ενός σημαντική, πολυετούς συμβολαίου με την Renesas Electronics.

Στις κερδισμένες επίσης η μετοχή της Moderna, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που «έκλεισε» με την Κίνα για την ανάπτυξη φαρμάκων με την τεχνολογία του mRNA, αλλά και η μετοχή της General Motors, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε άλμα ύψους 18,8% στις πωλήσεις της για το δεύτερο τρίμηνο.

Στον αντίποδα στις χαμένες ήταν η μετοχή του ανταλλακτηρίου crypto της Coinbase, μετά την υποβάθμιση της από την Piper Sandler, λόγω της πίεσης που έχουν αρχίσει να ασκούν οι εποπτικές αρχές στον κλάδο, αλλά και η μετοχή της εταιρείας ταχυδρομείων UPS, καθώς έγινε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις της με το συνδικάτο των εργαζομένων της κατέρρευσαν χωρίς συμφωνία.

Στις μετοχές που ώθησαν προς τα κάτω τον Dow Jones, που κατέγραψε και τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα, ήταν η Intel, η Nike, η Goldman Sachs και η Dow Inc.

Αν σου άρεσε κάνε