Αιφνιδιασμός και κόκκινα ταμπλό στις ευρωαγορές

Αιφνιδιασμός και κόκκινα ταμπλό στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:17 Δημιουργία 05/07/23, 20:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αντιδρούν στα νεότερα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση ύψους 0,73% στις 457 μονάδες με τις μεγαλύτερες πιέσεις να εντοπίζονται στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και οι μεγάλες αγορές της περιοχής με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,63% στις 15.937 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,80% στις 7.310 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις ύψους 1,03% στις 7.442 μονάδες.

Στη βρετανική αγορά οι επενδυτές ανησύχησαν και για την εκτίναξη του κόστους δανεισμού, όπως καταγράφηκε σε σημερινή δημοπρασία βρετανικών ομολόγων ύψους 4 δισ. στερλίνων.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 28.220 μονάδες μειωμένος κατά 0,59% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε κατά 1,06% στις 9.486 μονάδες.

Οι αγορές αιφνιδιάστηκαν από την επιδείνωση του σύνθετου δείκτη PMI της S&P Global, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη όχι μόνο επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στις 49,9 μονάδες από τις 52,8 το Μάιο, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έξι μήνες, αλλά ουσιαστικά έπεσε σε υφεσιακά επίπεδα, κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Παράλληλα και η στρατηγικής σημασίας κινεζική οικονομία δεν πηγαίνει καλά, με την ανάκαμψη των πρώτων μηνών του έτους να φαίνεται πως… ξεφουσκώνει. Μάλιστα η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών έδειξε δραστική υποχώρηση τον Ιούνιο, από τις 57,1 μονάδες στις 53,9, αν και κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος, πάνω από το όριο των 50 μονάδων.

Στις εξελίξεις αυτές ήρθε να προστεθεί και η νευρικότητα που καταγράφεται στην έτερη ακτή του Ατλαντικού, με τη Wall Street να χάνει έδαφος εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Οι αγορές ποντάρουν σε ποσοστό 86% πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση της, μέσα στο μήνα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η δυναμική που είχαν αποκτήσει οι πετρελαϊκές τιμές ανεκόπη, αν και οι τιμές συνέχισαν να καταγράφουν μετριοπαθή κέρδη. Έτσι, το Brent ανεβαίνει κατά 0,42% στα 76,56 δολάρια το βαρέλι, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί να πέφτει αρκετά, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει μεγαλύτερα κέρδη ύψους 2,88% στα 71,80 δολάρια, μετά τη χθεσινή αργία στους αμερικανικούς δείκτες.

Μετριοπαθή άνοδο ύψους 0,13% στα 1.931 δολάρια την ουγγιά παρουσιάζει ο χρυσός, εν αναμονή των πρακτικών της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου κρατά τα κέρδη του στο 103,15, περιμένοντας τα στοιχεία από τη Fed, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,086.

Αν σου άρεσε κάνε