Υποτονικό μοτίβο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποτονικό μοτίβο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:51 Δημιουργία 04/07/23, 21:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ελλείψει κατεύθυνσης και σημαντικών ειδήσεων.

Τα... σπουδαία αναμένεται να έλθουν το επόμενο διάστημα με την έναρξη των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου και την προετοιμασία των επενδυτών για τις κρίσιμες συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε ανεπαίσθητη άνοδο ύψους 0,07% στις 461 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και την εικόνα στους επιμέρους κλάδους να είναι μεικτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την μεγαλύτερη άνοδο μόλις κατά 0,5% παρουσίασε ο κλάδος των εταιρειών Υγείας και τη μεγαλύτερη πτώση ύψους 0,6% ο κλάδος αυτοκινήτου.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής το ταμπλό παρέμεινε στο «κόκκινο» με τον γερμανικό Dax να χάνει 0,26% στις 16.039 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,23% στις 7.369 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει κάμψη ύψους 0,10% στις 7.519 μονάδες.

Ανάλογο μοτίβο και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διολισθαίνει σε ποσοστό 0,21% στις 28.386 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.588 μονάδες μειωμένος κατά 0,58%.

Στη φτωχή ατζέντα της ημέρας ξεχώρισαν μόνο τα νεότερα στοιχεία για το γερμανικό εμπόριο με τις εξαγωγές να πέφτουν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση στα 130,5 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 1,7% στα 116,1 δισ. ευρώ με το ισοζύγιο στο εξωτερικό εμπόριο να διαμορφώνεται στα 14,4 δισ. ευρώ.

Εξάλλου και με το αμερικανικό χρηματιστήριο να είναι σήμερα κλειστό λόγω της εθνικής γιορτής της 4ης Ιουλίου και οι ειδήσεις από την έτερη ακτή του Ατλαντικού είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να εστιάζεται από τώρα στην αυριανή δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve. Θυμίζουμε πως η Fed, στη συνεδρίαση του Ιουνίου, «πάτησε» φρένο προσωρινά, όμως έστειλε σήμα για δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που καταγράφει ο δείκτης FedWatch της CME, η αγορά «ποντάρει» πλέον σε ποσοστό 89,9% σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στην επικείμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές κρατούν και διευρύνουν τα χθεσινά τους κέρδη μετά την ανακοίνωση πως Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα διευρύνουν τις περικοπές της παραγωγής τους και τον Αύγουστο. Έτσι, το Brent ενισχύεται κατά 1,96% στα 76,11 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI ανεβαίνει κατά 2,05% στα 71,22 δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πετρελαϊκές μετοχές ήταν ανάμεσα στις κερδισμένες της ημέρας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μικρά κέρδη κατέγραψε και ο χρυσός, στα 1.935 δολάρια την ουγγιά, λόγω της αδημονίας των επενδυτών για το περιεχόμενο των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed.

Όσον αφορά στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου έχασε έδαφος στα 102,910 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0901.

Αν σου άρεσε κάνε