Η JP Morgan συστήνει θέσεις overweight για τις ελληνικές μετοχές

Η JP Morgan συστήνει θέσεις overweight για τις ελληνικές μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:52 Δημιουργία 04/07/23, 17:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας βλέπει η JPMorgan, συστήνοντας θέσεις overweight για τις ελληνικές μετοχές από neutral μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ανάκτηση σύντομα της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποία συμφωνεί ότι θα επιτευχθεί φέτος.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές αποτιμώνται κατά 49% χαμηλότερα σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, με βάση τον λόγω τιμής/κερδών (P/E) 12μήνου, παρά το ράλι από την αρχή του έτους και παρά το ότι η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας διαγράφεται καλύτερη από της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια.

Τα ελληνικά ομόλογα

Σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι 40 μονάδες βάσης χαμηλότερες από των αντίστοιχων ιταλικών, ενώ οι δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλότεροι από εκείνους των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, η JP Morgan είχε υπογραμμίσει την προτίμησή της και για τις ελληνικές τράπεζες και είχε προσθέσει την Alpha Bank στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), την οποία και διατηρεί.

«Πιστεύουμε ότι το ισχυρό ράλι των ελληνικών μετοχών το οποίο ξεπερνά το 35% από τις αρχές του έτους λογικά θα συνεχιστεί λόγω: α) των φθηνών αποτιμήσεων, με το P/E 12μήνου να ανέρχεται στο 6,2 και να είναι πάνω από 40% φθηνότερο σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, β) των συνεχιζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ενισχύονται από τη μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ, οι οποίες θα συντηρήσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ μπροστά από αυτό της ΕΕ και γ) της ισχυρής κερδοφορίας των ελληνικών εισηγημένων», αναφέρει η τράπεζα σε έκθεσή της.

Ο δείκτης MSCI Ελλάδας ήταν η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις στο σύνολο των χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), με τις ελληνικές τράπεζες να ηγούνται των αποδόσεων.

Ο συνδυασμός καλύτερου μακροοικονομικών προοπτικών και μείωσης των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά βοήθησαν σημαντικά στο ράλι.

Οι αναλυτές της JPMorgan σημειώνουν ότι η νίκη της ΝΔ στις εκλογές αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουν να αναμένουν μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ προβλέπουν ανάπτυξη 2% για φέτος έναντι 0,6% στην Ευρωζώνη.

Αν σου άρεσε κάνε