Σε ρυθμούς 4ης Ιουλίου η Wall Street

Σε ρυθμούς 4ης Ιουλίου η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:45 Δημιουργία 03/07/23, 21:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υποτονικά ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο και για τη Wall Street, καθώς η εβδομάδα για την αμερικανική αγορά είναι «κουτσή» με τη σημερινή ημιαργία και την αυριανή αργία για την εθνική γιορτή για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως, με πολλούς Αμερικανούς να έχουν ήδη εγκαταλείψει το «κλεινόν άστυ» ήδη από το Σάββατο, o τζίρος στους δείκτες παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με ελάχιστες μετοχές να δίνουν ένα σήμα... ζωντάνιας.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε ανεπαίσθητη άνοδο ύψους 0,03% στις 34.418 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,12% στις 4.455 μονάδες και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 13.816 μονάδες αυξημένος κατά 0,21%.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, το «κλείσιμο» του Nasdaq με την καλύτερη εξαμηνιαία επίδοση του από το 1982, με κέρδη ύψους 31,7%, η καταγραφή του τρίτου συνεχόμενου κερδοφόρου τριμήνου για τον Dow Jones με άνοδο για το εξάμηνο στο +3,8% και μια εξαιρετική επίδοση για τον S&P 500, ο οποίος κέρδισε 15,9% για το πρώτο μισό του έτους, που ήταν και το καλύτερο εξάμηνο του από το 2019.

Τα μάκρο της ημέρας, εξάλλου, δεν βοήθησαν ώστε να δώσουν κάποια ώθηση στην αγορά. Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM σημείωσε απροσδόκητη κάμψη με αποτέλεσμα να πέσει στις 46 μονάδες τον Ιούνιο από τις 46,9 μονάδες το Μάιο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν ελαφρά αύξηση στις 47,1 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση δε, έμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που παραπέμπει σε ύφεση.

Σε επίπεδο μετοχών, πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης ήταν η Tesla με κέρδη που πλησίασαν το 7%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως τόσο τα επίπεδα παραγωγής της όσο και οι παραδόσεις νέων οχημάτων ξεπέρασαν τις προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο.

Μάλιστα, το μίνι ράλι της Tesla συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τις μετοχές έτερων εταιρειών του κλάδου της ηλεκτροκίνησης, όπως η Rivian, η Fisker και η Lucid. Ειδικά τα κέρδη για τη μετοχή της Rivian ήταν εντυπωσιακά, ξεπερνώντας το 17%! Ανάμεσα στις κερδισμένες του κλάδου και η κινεζική εισηγμένη στο χώρο της ηλεκτροκίνησης XPeng, η οποία επίσης ανακοίνωσε σημαντική βελτίωση στις παραδόσεις νέων οχημάτων.

Μικρά κέρδη αποκόμισαν επίσης οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών, όπως η Micron Technology και η Marvell Technology.

Στον αντίποδα σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών Υγείας, λόγω της αισθητής πτώσης στα επίπεδα τζίρου, ενώ μικρή υποχώρηση κατέγραψε και η μετοχή της Apple, καθώς αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να περικόψει δραστικά τις προβλέψεις της για τα επίπεδα παραγωγής των νέων ακουστικών επαυξημένης πραγματικότητας Vision Pro λόγω σωρείας προβλημάτων.

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή η άνοδος της μετοχής της Apple είχε επαναφέρει και πάλι την αξία του τεχνολογικού κολοσσού πάνω από το όριο των 3 τρισ. δολαρίων.

Πάντως, από τις μεγάλες χαμένες της συνεδρίασης με απώλειες της τάξεως του 8% ήταν η μετοχή της AstraZeneca, καθώς η εισηγμένη και στην αμερικανική αγορά βρετανική φαρμακευτική ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα από τις προκαταρκτικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου των πνευμόνων.

Αν σου άρεσε κάνε