Αρνητικό ποδαρικό στο δεύτερο εξάμηνο για τις ευρωαγορές

Αρνητικό ποδαρικό στο δεύτερο εξάμηνο για τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:28 Δημιουργία 03/07/23, 21:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με απώλειες ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πολλοί επενδυτές θέλησαν να ρευστοποιήσουν μέρος από τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ελαφρά άνοδο, κατέληξε σε αρνητικό έδαφος με πτώση ύψους 0,21% στις 460 μονάδες. Η εικόνα στους επιμέρους κλάδους ήταν μεικτή με τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών να ανεβαίνουν πάνω από 2% και τις πετρελαϊκές να ακολουθούν από κοντά, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες του κλάδου υγείας με πτώση άνω του 1%.

Οι ρευστοποιήσεις κυριάρχησαν και στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,41% στις 16.081 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,18% στις 7.386 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να συρρικνώνεται κατά 0,06% στις 7.527 μονάδες.

Στην περιφέρεια η εικόνα ήταν καλύτερη, ο ιταλικός FTSE MIB να ξεχωρίζει με άνοδο 0,77% στις 28.446 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να σημειώνει επίσης άνοδο ύψους 0,54% στις 9.664 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας μιας κατά τα άλλα σχετικά «φτωχής» σε ανακοινώσεις εβδομάδας ξεχώρισαν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που συρρικνώθηκε άνω του αναμενόμενου από τις 44,8 στις 43,4 μονάδες τον Ιούνιο, που ήταν και το χαμηλότερο σημείο του από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς παρά την συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προ ημερών με το δείκτη να πέφτει στο 5,5%, η ΕΚΤ δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει ρότα ή έστω να δώσει… σήμα για πιθανή παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων έστω από το φθινόπωρο. Κι αυτό διότι κρίνει πως ο πληθωρισμός και δη, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά ψηλά, πολύ μακριά από το όριο-στόχο του 2%.

Η Morgan Stanley, σε νέα έκθεση της τη Δευτέρα, ανέβασε την πρόβλεψή της για το τελικό «ταβάνι» των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 4%, από το 3,75% της προηγούμενης πρόβλεψης της, επικαλούμενη τον πολύ υψηλό δομικό πληθωρισμό.

Στις αγορές των εμπορευμάτων, η εβδομάδα ξεκίνησε με... έντονη δράση, με κυρίαρχη την είδηση πως οι δύο μεγάλες δυνάμεις του ΟΠΕΚ+, η «βασίλισσα» Σαουδική Αραβία, καθώς και η Ρωσία, δρομολογούν περαιτέρω μειώσεις στα επίπεδα παραγωγής τους, διευρύνοντας τις περικοπές που έχουν αποφασίσει και για τον Αύγουστο προκειμένου να τονώσουν τις τιμές.

Πραγματικά, οι τιμές πήραν αμέσως την ανιούσα με το Brent να κερδίζει 0,63% στα 75,81 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI να ενισχύεται κατά 0,61% στα 71,07 δολάρια. Κέρδη και για τον χρυσό, που ανέβηκε κατά 0,34% στα 1.936 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 103,14, διευρύνοντας έτσι τα κέρδη κατά 2% που κατέγραψε το πρώτο μισό του έτους, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στα 1,0911.

Αν σου άρεσε κάνε