Γιατί τα κρατικά ομόλογα έλκουν τους πλούσιους βρετανούς επενδυτές

Γιατί τα κρατικά ομόλογα έλκουν τους πλούσιους βρετανούς επενδυτές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:42 Δημιουργία 03/07/23, 17:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι πλούσιοι Βρετανοί επενδυτές έχουν αρχίσει και αγοράζουν μαζικά τα κρατικά ομόλογα έτσι ώστε να βγουν κερδισμένοι από τα φορολογικά προνόμια και την αύξηση των αποδόσεων.

Ο ετήσιος αριθμός άμεσων αγορών ομολόγων της Interactive Investor Ltd. έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2022, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελείται από gilts. Πρόκειται για μία αλλαγή στρατηγικής των επενδυτών οι οποίοι συνήθως έχουν έκθεση στην αγορά αυτή μέσω των επενδυτικών ταμείων.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύεται κερδοφόρα για όσους έχουν υψηλό εισόδημα, αφού η αγορά ομολόγων τους απαλλάσσει από τον φόρο υπεραξίας μετά από την πώληση ή εξαργύρωση του ομολόγου.

Δεδομένου του ότι οι φόροι συνεχίζουν και επιβάλλονται στο εισόδημα λόγω των κουπονιών, τα ομόλογα με χαμηλά τέτοια τοκομερίδια είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους επενδυτές αυτούς οι οποίοι στρέφονται κυρίως στους βραχυπρόθεσμους τίτλους.

«Τα κρατικά ομόλογα αποτελούν έναν ακόμα αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των φόρων των πλούσιων επενδυτών», ανέφερε το στέλεχος της Interactive Investor, Σαμ Μπένστεντ, προσθέτοντας πως «απ’ ό,τι υποδεικνύουν τα στοιχεία μας, οι ομολογιούχοι κρατούν τους τίτλους μέχρι την ημερομηνία ωρίμανσής τους, όποτε και απολαμβάνουν αποδόσεις πάνω του 5%».

Οι ανησυχίες για τη δημιουργία κρίσης αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο οι επενδυτές αυτοί προτιμούν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα όπου οι αποδόσεις είναι καλύτερες.

Οι εκτιμήσεις πως η BoE θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό μόνο μέσω της ώθησης της οικονομίας σε ύφεση έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε σημαντική αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε στο 5,33% αυτή την εβδομάδα, σε υψηλό από το 2008.

Το πλαφόν του φόρου υπεραξίας βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στις 6.000 στερλίνες, σε σχέση με τις £12.300 πέρυσι, ενώ αναμένεται να μειωθεί στις £3.000 από τον επόμενο Απρίλιο και ύστερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές με αυξημένα έσοδα θα έπρεπε να πληρώνουν φόρο 20%, αλλά τα κρατικά ομόλογα εξαιρούνται.

«Η ευκαιρία για επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις παραμένει ανοιχτή», τόνισε το στέλεχος της RBC Brewing Dolphin, Ρομπ Μπέργκεμαν, προσθέτοντας πως «ο πληθωρισμός είναι μονιμότερος του προσωρινού και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται πριν η ΒοΕ αποφασίσει χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής».

Αν και τα πιο δημοφιλή gilts είναι τα βραχυπρόθεσμα, ανάρπαστο έχει γίνει και ένα με ημερομηνία λήξης το 2061. Το ομόλογο αυτό είχε εκδοθεί το 2020 όταν τα επιτόκια βρίσκονταν στο ναδίρ, ενώ το κουπόνι του βρίσκεται μόλις στο 0,5% και η τιμή του ομολόγου κυμαίνεται στις 32 πέννες.

Αν σου άρεσε κάνε