Θετικό το εξάμηνο και για τις ευρωαγορές

Θετικό το εξάμηνο και για τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:46 Δημιουργία 30/06/23, 20:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κέρδη «έκλεισαν» την τελευταία ημέρα του πρώτου εξαμήνου του 2023 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπληρώνοντας έτσι ένα εξάμηνο με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα δύσκολο διάστημα με αρκετούς κλυδωνισμούς κυρίως κατά την τραπεζική κρίση, την άνοιξη.

Ο Stoxx 600 αποχαιρέτησε το δεύτερο τρίμηνο με κέρδη ύψους 1,16% στις 461 μονάδες και με όλους τους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Όμως για το σύνολο του εξαμήνου, ο απολογισμός είναι ακόμη πιο θετικός με τα κέρδη του δείκτη να πλησιάζουν το 8,8%.

Στα πράσινα «ντύθηκαν» και οι κορυφαίες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 1,26% στις 16.147 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να κάνει άλμα ύψους 1,19% στις 7.400 μονάδες και τον FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 7.531 μονάδες αυξημένος κατά 0,80%.

Στο ίδιο μοτίβο και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διευρύνεται κατά 1,08% στις 28.230 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να αυξάνεται κατά 0,87% στις 9.593 μονάδες.

Αναφορικά με τον απολογισμό του εξαμήνου στα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής, τα σκήπτρα πηγαίνουν στον γερμανικό DAX, ο οποίος συμπλήρωσε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με κέρδη, με την άνοδο του από τις αρχές της χρονιάς να πλησιάζει το 15%. Για το γαλλικό δείκτη τα κέρδη για τη μέχρι τώρα χρονιά ξεπερνούν το 14%, ενώ εξαιρετικά πίσω βρίσκεται ο FTSE 100, ο οποίος μετά βίας παρέμεινε σε θετικό έδαφος με ισχνή άνοδο ύψους 0,27% για το πρώτο μισό του έτους.

Η συνήθως... υποτιμημένη περιφέρεια, πάντως, τα πήγε ακόμη καλύτερα, με τα εξαμηνιαία κέρδη του ιταλικού FTSE MIB να αγγίζουν το 17,8% και την άνοδο του IBEX 35 να πλησιάζει το 16%!

Η αγορά εμπορευμάτων

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν σήμερα ανοδικά με το Brent να ανεβαίνει 0,91% στα 75,02 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να ενισχύεται κατά 1,57% στα 70,96 δολάρια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο απολογισμός για το δείκτη είναι θετικός.

Οι πετρελαϊκές τιμές συμπληρώνουν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με απώλειες, έχοντας αφήσει για τα καλά πίσω τους τα περσινά υψηλά. Για το τρίμηνο, οι απώλειες του Brent κυμαίνονται στο 6%, ενώ για το αμερικανικό αργό ξεπερνούν το 6,5%.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και σήμερα ο χρυσός, με άνοδο 0,52% στα 1.927 δολάρια την ουγγιά, με τον απολογισμό του τριμήνου να είναι επίσης αρνητικός με απώλειες της τάξεως του 2,8%.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε και σήμερα κατά 0,48% στα 102,99 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0915.

Είχαν προηγηθεί τα χαρμόσυνα μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που όχι μόνο συνέχισε την καθοδική πορεία του, αλλά μειώθηκε άνω του αναμενόμενου από το 6,1% το Μάιο στο 5,5% τον Ιούνιο, που είναι και το χαμηλότερο σημείο του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Βέβαια, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει «αγκάθι», όπως έχουν σχολιάσει επανειλημμένως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, με το δείκτη να ανεβαίνει στο 5,4%. Όμως, οι επενδυτές επέλεξαν να εστιάσουν στη συνολική αποσυμπίεση των τιμών, παρά το γεγονός ότι αυτό για την ώρα δεν κρίνεται αρκετό από την ΕΚΤ, ώστε να αλλάξει ρότα.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και αναμένεται να παραμείνει εκεί επί μακρόν» επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την κεντρική ομιλία της στο οικονομικό φόρουμ της ΕΚΤ, στη Σίντρα της Πορτογαλίας, εξηγώντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και πως το… κουμπί της παύσης θα αργήσει αρκετά.

Το ίδιο μήνυμα επανέλαβαν και έτερα στελέχη της Τράπεζας που βρέθηκαν στο φόρουμ, με τον κορυφαίο οικονομολόγο της, Φίλιπ Λέιν, να προειδοποιεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μια διετία ακόμη!

Σε κάθε περίπτωση και με τη Wall Street να δείχνει ανάλογη θετική διάθεση, κρίνοντας ότι το πρώτο εξάμηνο για τις οικονομίες κύλησε σαφώς καλύτερα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, οι επενδυτές στην Ευρώπη επέλεξαν να δουν το ποτήρι… μισογεμάτο.

Αν σου άρεσε κάνε