«Βασιλιάς» Dow Jones στο ταμπλό της Wall Street

«Βασιλιάς» Dow Jones στο ταμπλό της Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:23 Δημιουργία 29/06/23, 23:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο Dow Jones έκανε τη διαφορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης παίρνοντας... αέρα 200 μονάδων και πλέον, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε υποτονικά.

Οι αγοραστές συγκεντρώθηκαν, άλλωστε, σε λίγους κλάδους και κυρίως στον τραπεζικό, με τα μεγάλα ονόματα του κλάδου να διεκδικούν για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, ρόλο πρωταγωνιστή χάρη στο ικανοποιητικό πόρισμα των φετινών stress tests της Federal Reserve.

Έτσι στο ταμπλό ο Dow Jones κατέκτησε τα σκήπτρα με άνοδο ύψους 269 μονάδων ή 0,8% στις 34.122 μονάδες. Από κοντά και ο S&P 500 που βρέθηκε στο +0,45% στις 4.396 μονάδες. Από την πλευρά του ο Nasdaq, αν και βρισκόταν σταθερά σε αρνητικό έδαφος λόγω της πίεσης κυρίως προς τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, κατάφερε την τελευταία ώρα να «κλείσει» σχεδόν αμετάβλητος στις 13.591 μονάδες με μόλις 42 μονάδες πτώσης.

H Fed ανακοίνωσε πως οι 23 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες που αποτελούν και τον πυρήνα του κλάδου πέρασαν τα ετήσια stress test διατηρώντας επαρκή επίπεδα κεφαλαιοποίησης, παρά τις προβλεπόμενες απώλειες ύψους 541 δισ. δολαρίων για τον κλάδο.

Δεδομένης της τραπεζικής καταιγίδας της άνοιξης και της ανησυχίας για την πίεση που ασκούν στις τράπεζες τα υψηλά επιτόκια, το πόρισμα της Fed έφερε ανακούφιση στην αγορά και αποτυπώθηκε άμεσα στην επίδοση των μετοχών τους. Οι μετοχές μεγάλων ονομάτων όπως η JPMorgan Chase, η Goldman Sachs, η Bank of America και η Wells Fargo κατέγραψαν άνοδο άνω του 3%, ενώ κέρδη αποκόμισαν ακόμη και μικρές τράπεζες που είχαν πιεστεί τους προηγούμενους μήνες, όπως η Western Alliance και η Zions Banc.

«Τα stress tests ήταν ένα ακόμη θετικό σημάδι πως ακόμη κι αν η οικονομία επιβραδυνθεί, οι τράπεζες είναι πολύ πιο ανθεκτικές από την περίοδο του 2008» σχολίασε στο CNBC ο Έντουαρντ Τζόουνς της Mona Mahajan. Αν και η νομισματική πολιτική παραμένει σίγουρα «αγκάθι», πόσο μάλλον με δεδομένο ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν, όπως επανέλαβε και την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ, από το οικονομικό φόρουμ της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι traders στα σημερινά «πονταρίσματα» τους έδιναν 86,8% πιθανότητες σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με το δείκτη Fedwatch της CME Group, καθώς η έμφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα παραμείνει στην πτώση του πληθωρισμού, ανεξαρτήτως της πίεσης στην οικονομία.

Εξάλλου, για την ώρα η οικονομία επιδεικνύει αντοχές, όπως φανέρωσαν και τα σημερινά στοιχεία. Τα τελικά νούμερα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από το 1,3% στο 2%, ήτοι πάνω από το προβλεπόμενο 1,4%, ενώ και οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο.

Με τον τρόπο αυτό η αγορά αναμένεται να «κλείσει» την Παρασκευή το πρώτο εξάμηνο του έτους με θετικό απολογισμό για όλους τους δείκτες. Παρά τη σημερινή κάμψη του ο Nasdaq παραμένει ο μεγάλος κερδισμένος με άνοδο της τάξεως του 29,5%, με τον S&P 500 να ακολουθεί με κέρδη άνω του 14%. Πολύ πιο χαμηλά, αν και σε θετικό έδαφος και ο Dow με αύξηση της τάξεως του 2,8%.

Πάντως, παρά τη θετική αυτή αρχή για τη χρονιά, πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων από τη Fed θα εντείνει την πίεση προς την οικονομία, επηρεάζοντας έτσι και τις εταιρικές επιδόσεις.

Αν σου άρεσε κάνε