Μόνο ο Nasdaq έγραψε λίγα κέρδη στη Wall Street

Μόνο ο Nasdaq έγραψε λίγα κέρδη στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:25 Δημιουργία 28/06/23, 23:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι επιθετικές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ από το οικονομικό φόρουμ της ΕΚΤ στην Σίντρα της Πορτογαλίας εξελίχτηκαν σε... βαρίδι για τη Wall Street και κυρίως για τον Dow Jones, διακόπτοντας την προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς από το συνεχόμενο καθοδικό σερί της περασμένης εβδομάδας.

Έτσι, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow έκλεισε στις 33.852 μονάδες μειωμένος κατά 0,22%, αν και νωρίτερα οι απώλειες του ήταν αρκετά μεγαλύτερες.

Από την πλευρά του ο S&P 500 παρουσίασε έντονη αστάθεια και προσπάθησε επανειλημμένως να περάσει σε θετικό έδαφος, όμως δεν κατάφερνε να κρατηθεί σε θετικό πρόσημο. Τελικά έκλεισε στις 4.376 μονάδες μειωμένος κατά 0,04%.

Πολύ καλύτερες αντιστάσεις παρουσίασε ο τεχνολογικός Nasdaq διατηρώντας για άλλη μια συνεδρίαση τα σκήπτρα καταγράφοντας μικρή αύξηση ύψους 0,27% στις 13,591 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve επιστρέφοντας στην Ευρώπη και στο φόρουμ της ΕΚΤ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εργασίες και εξελίχτηκε στον πρωταγωνιστή της τρίτης και τελευταίας ημέρας του φόρουμ με την παρουσία του στο κορυφαίο πάνελ της διοργάνωσης μαζί με τους έτερους τρεις κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες του παγκοσμίου συστήματος, την Κριστίν Λαγκάρντ από την ΕΚΤ, τον Αντριου Μπέιλι από την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Καζούο Ουέντα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Με εξαίρεση τον Ουέντα και τη δεδομένη χαλαρή πολιτική της BoJ, οι υπόλοιποι βρήκαν κοινό παρονομαστή στην πρόθεση τους να οδηγήσουν τις τράπεζες τους σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, κρίνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα που δεν αφήνει περιθώρια να αλλαγή ρότας.

Ειδικά ο κ. Πάουελ που ήταν και το πρόσωπο στο οποίο εστίασε η Wall Street, όχι μόνο ξεκαθάρισε πως η περιοριστική πολιτική θα συνεχιστεί, αλλά ξεκαθάρισε πως θα ενταθεί με πολλαπλές ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός αργεί να υποχωρήσει. Μάλιστα, για πρώτη φορά ο διοικητής της Fed αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνεχόμενων αυξήσεων.

«Προσπαθούμε όλοι να “χωνέψουμε” τα σχόλια που έκαναν οι τέσσερις μεγάλοι κεντρικοί τραπεζίτες» σχολίασε ο Κιμ Φόρεστ της Bokeh Capital Partners, μιλώντας στο CNBC, εξηγώντας πως αν και η αγορά κάνει προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα, τα μηνύματα που φτάνουν περί διατήρησης των υψηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα λειτουργούν σαν φρένο.

Την ίδια περίπου άποψη εξέφρασε και ο αναλυτής Πίτερ Όπενχαϊμερ της Goldman Sachs, μιλώντας στο CNBC, αναφερόμενος ωστόσο στην πορεία των μετοχών διεθνώς και όχι μόνο της αμερικανικής αγοράς, υπό την ασφυκτική πίεση των υψηλών επιτοκίων.

Στον τεχνολογικό κλάδο, η εικόνα ήταν μεικτή με μετοχές όπως της Tesla και του Netflix να καταγράφουν σημαντικά κέρδη και τις συνήθως πρωταγωνίστριες του κλάδου των ημιαγωγών και της τεχνητής νοημοσύνης να πιέζονται.

Αιτία ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal που υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται την πιθανότητα νέων περιορισμών στις εξαγωγές προς την Κίνα, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο και τους ημιαγωγούς. Έτσι μετοχές όπως της Nvidia έχασαν έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου, που «κλείνει» την Παρασκευή βρίσκει σαφώς κερδισμένο τον Nasdaq και δη, τις μετοχές του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα κέρδη του τεχνολογικού δείκτη για τους πρώτους έξι μήνες του έτους φτάνουν στο εντυπωσιακό 30%, ενώ σχεδόν στο μισό, ήτοι στο 14%, κινούνται τα κέρδη του S&P 500.

Αν σου άρεσε κάνε