Ο τεχνολογικός κλάδος και η Siemens έδωσαν ώθηση στις ευρωααγορές

Ο τεχνολογικός κλάδος και η Siemens έδωσαν ώθηση στις ευρωααγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:35 Δημιουργία 28/06/23, 20:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να διευρύνουν τα επιφυλακτικά κέρδη της χθεσινής ημέρας μετά το πολυήμερο πτωτικό σερί.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε νέα άνοδο ύψους 0,70% στις 456 μονάδες με τον επιμέρους κλάδο των τεχνολογικών μετοχών να είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος με κέρδη της τάξεως του 2%. Στον αντίποδα οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών έχασαν 1,3%.

Πάντως, μετοχή της συνεδρίασης αποδείχτηκε αυτή της Siemens Energy με κέρδη άνω του 6%, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να καλύψει το σημαντικό έδαφος που έχασε την περασμένη εβδομάδα, λόγω των προβλημάτων στη μονάδα ανεμογεννήτριων που διαθέτει.

Αναλόγως θετικό το κλίμα στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,64% στις 15.949 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να αυξάνεται κατά 0,98% στις 7.286 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διευρύνεται σε ποσοστό 0,52% στις 7.500 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε αύξηση ύψους 0,86% στις 27.637 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.481 μονάδες αυξημένος κατά 0,94%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών και σήμερα βρέθηκε το οικονομικό φόρουμ της ΕΚΤ, στην Σίντρα της Πορτογαλίας, που ολοκληρώθηκε με σημαντικές ομιλίες και ένα πάνελ… κορυφής με τους διοικητές των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, τον Τζερόμ Πάουελ (Fed), την Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), τον Άντριου Μπέιλι (BoE) και τον Καζούο Ουέντα (BoJ).

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε ήδη ανοίξει τα χαρτιά της κατά τη χθεσινή ομιλία της, επιβεβαιώνοντας πως μια πιθανή παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από την ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη μακριά. Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε και σήμερα στο πάνελ επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πτώσης του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν τόσο ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, Λουίς ντε Γκίντος, όσο και ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν. Μάλιστα, ο κ. Λέιν ξεκαθάρισε πως τα ευρωεπιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για μια διετία ακόμη.

Κάπως έτσι, τα φώτα των αγορών είχαν επικεντρωθεί από νωρίς στις αναμενόμενες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, δεδομένου κιόλας πως ο πρόεδρος της Fed είχε πολύ καιρό να βρεθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Πραγματικά, ο κ. Πάουελ δεν ήταν διόλου φειδωλός, αν και τα όσα δήλωσε σίγουρα δεν ήταν ευχάριστα, όπως φάνηκε κυρίως από την αντίδραση της Wall Street, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονταν κοντά στο κλείσιμο τους. Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζες υποστήριξε πως επίκειται περισσότερη περιοριστική πολιτική, με πιθανές πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι ακόμη και συνεχόμενες.

Ο Άντριου Μπέιλι από την πλευρά του δεν είχε κάτι να δηλώσει που οι αγορές δεν περίμεναν, ειδικά δε, μετά την προ ημερών απόφαση-έκπληξη από την Τράπεζα της Αγγλίας να ανεβάσει τα επιτόκια όχι κατά 25, αλλά κατά 50 μονάδες βάσης. «Η δουλειάς μας είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο και θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο» σχολίασε, στο πλαίσιο του πάνελ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές ανακάμπτουν με την τιμή του Brent να ενισχύεται κατά 1,99% στα 73,69 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να κάνει άλμα ύψους 2,27% στα 69,24 δολάρια.

Η προοπτική μιας γερακίσιας γραμμής από την Fed έφερε, αντιθέτως, πιέσεις στην τιμή του χρυσού που έχασε 0,23% στα 1.919 δολάρια την ουγγιά.

Ωστόσο, το σήμα Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων επανέφεραν τα κέρδη στο αμερικανικό νόμισμα, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,091 και το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει κατά 0,52% στα 103,03.

Αν σου άρεσε κάνε