Χαμηλό τριμήνου για την τιμή του χρυσού, στα 1.916 δολάρια ανά ουγγιά

Χαμηλό τριμήνου για την τιμή του χρυσού, στα 1.916 δολάρια ανά ουγγιά

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:05 Δημιουργία 28/06/23, 15:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών παραμένει η τιμή του χρυσού, καθώς τα εύρωστα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ απομακρύνουν τους επενδυτές από την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

Την ίδια στιγμή, η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων (σ.σ.: σήμερα βρίσκονται στο 5% – 5,25%) δίνουν ώθηση στην αξία του αμερικανικού δολαρίου, κάτι το οποίο οδηγεί σε απομείωση της ελκυστικότητας του χρυσού.

Ως αποτέλεσμα των δύο παραπάνω αλληλένδετων παραγόντων, τα συμβόλαια του χρυσού υποχωρούν την Τετάρτη κατά 0,36% και διαμορφώνονται μόλις στα 1.916 δολάρια ανά ουγγιά, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τις 16 Μαρτίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια, παράλληλα, βρίσκονται στα 1.924 δολάρια ανά ουγγιά.

«Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ενισχύουν το δολάριο και στέλνουν τον χρυσό σε χαμηλότερα επίπεδα» τονίζει στο CNBC ο Ματ Σίμπσον, αναλυτής της City Index.

Τα αμερικανικά μάκρο υποδεικνύουν ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική, κάτι που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδυτές, σε ποσοστό 77%, περιμένουν μια νέα παρέμβαση στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, μεταθέτοντας τις πρώτες μειώσεις για το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν αποθαρρυντικά στις επενδύσεις σε χρυσό και εμπορεύματα, δεδομένης της ενίσχυσης της αξίας του δολαρίου.

Αυτήν την στιγμή, ενδεικτικά, το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στο 1,09 ανά ευρώ, στο 1,27 ανά στερλίνα και στο 1,12 ανά ελβετικό φράγκο. Ταυτόχρονα, η ισοτιμία του δολαρίου κινείται στα 7,2 κινεζικά γουάν και στα 144 ιαπωνικά γεν.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, όταν οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν μια άμεση «παύση» στις επιτοκιακές αυξήσεις, η τιμή του χρυσού είχε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων, αξιοποιώντας στο έπακρον την υποχώρηση του δολαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε