Ενισχύεται το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος, κοντά στα 1,1 δολάρια η ισοτιμία

Ενισχύεται το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος, κοντά στα 1,1 δολάρια η ισοτιμία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:26 Δημιουργία 27/06/23, 20:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά προς το ψυχολογικό όριο των 1,10 δολαρίων κινείται το ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τις νέες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,43% και διαμορφώνεται στο 1,0952 δολάριo, με υψηλό ημέρας το $1,953 και χαμηλό ημέρας το $1,0903.

Το πρωί, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) έστειλε μήνυμα για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

«Είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση των επιτοκίων» δήλωσε η Γαλλίδα οικονομολόγος, η οποία συμμετέχει σε τραπεζικό συνέδριο στην Πορτογαλία.

«Εφόσον δεν υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα αυξήσουμε τα επιτόκια και τον Ιούλιο» επεσήμανε.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 4%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων ακολουθεί στο 3,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα υπάρξει και νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν παρεμβάσεις και τον Σεπτέμβριο.

Από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σωρευτική άνοδο των επιτοκίων της τάξης των 400 μονάδων βάσης.

Αυτήν την στιγμή, ο στόχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής αφορά κυρίως τον δομικό πληθωρισμό -και όχι τον γενικό. Πρόκειται για τον δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, και ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο ιστορικό υψηλό (5,3% έναντι 5,7%), ενώ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 6,1% από 7% προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο σε υπερ-τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Αν σου άρεσε κάνε