Φρένο στον κατήφορο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Φρένο στον κατήφορο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:52 Δημιουργία 27/06/23, 19:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καλύτερη εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τις διακυμάνσεις στους δείκτες να παραμένουν σε μετριοπαθή επίπεδα, καθώς τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν μετά τα σχόλια που καταγράφηκαν στο οικονομικό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 500 σημείωσε οριακή αύξηση ύψους 0,05% στις 452 μονάδες καταφέρνοντας, ωστόσο, να διακόψει το εξαήμερο καθοδικό σερί του. Πάντως, στους επιμέρους κλάδους οι επιδόσεις ήταν μεικτές με κυριότερο χαμένο και πάλι τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 15.846 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διευρύνθηκε κατά 0,43% στις 7.215 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,11% στις 7.461 μονάδες.

Στα... πράσινα και η περιφέρεια με τον FTSE MIB να διαμορφώνεται στις 27.401 μονάδες αυξημένος κατά 0,58% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να παρουσιάζει μεγάλη άνοδο ύψους 1,28% στις 9.393 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα μηνύματα από τους κεντρικούς τραπεζίτες που φέτος δίνουν δυναμικά το «παρών» στο οικονομικό φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ξεκινώντας βέβαια από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η σημερινή ομιλία της κυρίας Λαγκάρντ δεν επιφύλασσε εκπλήξεις. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλά και θα παραμείνει ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα, όχι μόνο η περιοριστική πολιτική να συνεχιστεί, αλλά όπως τόνισε «είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων».

Ειδικά για το τελευταίο ο Μάρτινς Κάζακς, που είναι μέλος του συμβουλίου, υποστήριξε, μιλώντας στο CNBC, πως ακόμη και την επόμενη χρονιά θα ακόμη πολύ νωρίς για να σκεφτεί το συμβούλιο περικοπές των επιτοκίων. Οι περικοπές δεν θα έρθουν, τόνισε, έως ότου ο πληθωρισμός κατέβει σημαντικά και επίμονα κάτω από το όριο του 2%!

Εξάλλου, και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκιτά Γκοπίνατ, επίσης από το φόρουμ της Σίντρα ξεκαθάρισε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμη κι αν αυτό ασκήσει πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο αυριανό πρόγραμμα του φόρουμ ξεχωρίζουν οι τοποθετήσεις που θα κάνουν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αλλά και ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές συνεχίζονται με την τιμή του Brent να υποχωρεί κατά 1,79% στα 72,88 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI να χάνει 1,72% στα 68,15 δολάρια.

Κάμψη και για την τιμή του χρυσού, στα 1.923 δολάρια την ουγγιά (-0,53%) με φόντο και την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 0,15% στα 102,58, καθώς οι δηλώσεις Λαγκάρντ ενδυνάμωσαν το ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0961.

Αν σου άρεσε κάνε