Νέες ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Νέες ρευστοποιήσεις στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:26 Δημιουργία 26/06/23, 23:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτικά ξεκίνησε η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς για τη Wall Street, με τους δείκτες να παρουσιάζουν μικρές απώλειες με το κύμα των ρευστοποιήσεων να βγάζει μεγάλο χαμένο τον τεχνολογικό δείκτη.

Έτσι, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones παρουσίασε οριακή κάμψη ύψους 0,04% στις 33.714 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,45% στις 4.328 μονάδες, ενώ ο Nasdaq δέχτηκε μεγαλύτερες πιέσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 1,16% στις 13.335 μονάδες.

Οι επενδυτές έσπευσαν να επωφεληθούν από τα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει οι τεχνολογικές μετοχές, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως, παρά τις διακυμάνσεις, τα κέρδη του Nasdaq από τις αρχές της χρονιάς φτάνουν το 27,9%, κάτι που μεταφράζεται στο καλύτερο πρώτο εξάμηνο για τον τεχνολογικό δείκτη από το 1983.

Πάντως, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση της Berenberg, το ράλι στην τεχνολογική αγορά σταδιακά θα… ξεφουσκώσει, καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις στον κλάδο.

Σήμερα ειδικά οι ρευστοποιήσεις κυριάρχησαν στο δείκτη με μεγάλες χαμένες τις Big Tech, όπως η Alphabet, η Meta και η Nvidia. Σημαντική πτώση της τάξεως του 5% κατέγραψε και η Tesla μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Goldman Sachs.

Στους υπόλοιπους δείκτες ο απολογισμός του εξαμήνου είναι επίσης θετικός, αν και σε πιο μετριοπαθή επίπεδα. Ο S&P 500 μετρά κέρδη της τάξεως του 13%, ενώ για τον Dow κυμαίνονται περίπου στο 2%.

Στις χαμένες της ημέρας η μετοχή της Pfizer, που μάλιστα έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της από τον Απρίλιο του 2021, καθώς η φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις δοκιμές ενός φαρμάκου για την απώλεια βάρους, για το οποίο ήλπιζε ότι θα έχει σημαντικές αποδόσεις, καθώς παρουσίασε παρενέργειες στο ήπαρ.

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Carnival, συμπαρασύροντας και τις έτερες εταιρείες κρουαζιέρας, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε μικρότερες από τις αναμενόμενες ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο.

Στον αντίποδα άλμα στη μετοχή της Lucid Group έφερε η είδηση πως η εταιρεία ηλεκτροκίνησης συμφώνησε να προμηθεύει συστήματα μπαταριών στη βρετανική Aston Martin.

Στις κερδισμένες ξεχώρισαν, επίσης, η μετοχή της μικρής περιφερειακής τράπεζας PacWest, που ανακοίνωσε την πώληση πακέτου δανείων που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της, καθώς και η μετοχή της Moderna, καθώς η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της μετοχής της λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες έτερων εμβολίων που ετοιμάζει η φαρμακευτική.

Αν σου άρεσε κάνε