Έκτη συνεδρίαση στα κόκκινα για τις ευρωαγορές

Έκτη συνεδρίαση στα κόκκινα για τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:40 Δημιουργία 26/06/23, 19:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μικρές διακυμάνσεις ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα μηνύματα που φτάνουν για την πορεία των οικονομιών. Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί ένα πενθήμερο απωλειών, με τους δείκτες να καταγράφου τη μεγαλύτερη πτώση τους από τα μέσα Μαρτίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε μικρή πτώση ύψους 0,10% στις 452 μονάδες συμπληρώνοντας έτσι την έκτη συνεδρίαση του στο «κόκκινο». Η εικόνα στους επιμέρους κλάδους ήταν, πάντως, μεικτή με τα πρόσημα να παραμένουν χαμηλά. Ενδεικτικά τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 0,8% κατέγραψαν οι μετοχές των χημικών και εξορυκτικών εταιρειών, ενώ οι τράπεζες κινήθηκαν χαμηλότερα κατά αντιστοίχως 0,8%.

Μεικτή εικόνα στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,11% στις 15.813 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να καταφέρνει να κερδίζει 0,29% στις 7.184 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει κάμψη ύψους 0,11% στις 7.453 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 27.242 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.274 μονάδες αυξημένος κατά 0,09%.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της της ημέρας κυριάρχησε η έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo που επιβεβαίωσε την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα με το δείκτη να πέφτει πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών από τις 91,5 στις 88,5 μονάδες και το πόρισμα να επισημαίνει πως οι επιχειρήσεις της χώρας εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξες για την πορεία της οικονομίας.

Αν και τα μηνύματα είχαν φανεί και από την απογοητευτική επίδοση του δείκτη PMI που είχε δημοσιευτεί για τη Γερμανία, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά, την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις δηλώσεις τους, το τελευταίο διάστημα, έχουν επισημαίνει πως πέρα από την σχεδόν δεδομένη νέα αύξηση των επιτοκίων, τον ερχόμενο μήνα, πιθανότατα θα χρειαστεί η παράταση της περιοριστικής πολιτικής και το φθινόπωρο. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει πως η πίεση προς την οικονομία θα ενισχυθεί και κυρίως θα παραταθεί.

Μέσα στο κλίμα αυτό ήρθε να προστεθεί και η ανοδική κίνηση των ενεργειακών τιμών στις διεθνείς αγορές μετά την αστάθεια που κατεγράφη το Σαββατοκύριακο στη Ρωσία με την ανταρσία της οργάνωσης Βάγκνερ. Αν και η κρίση φαίνεται να σταθεροποιείται, η αβεβαιότητα που επικρατεί για την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία εκτιμάται πως θα συντηρήσει τη νευρικότητα στην αγορά των εμπορευμάτων.

«Ο κόσμος πήρε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης τουλάχιστον στο μέτωπο του πετρελαίου, καθώς τουλάχιστον η αστάθεια στη Ρωσία δεν πήρε την πολύ κακή τροπή που ο κόσμος φοβόταν» επεσήμανε, μιλώντας στο CNBC, ο Αλόκ Σίνχα της Standard Chartered.

Έτσι, η τιμή του Brent ανεβαίνει κατά 0,64% στα 74,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI κινείται στα 69,58 με άνοδο 0,58%, μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων.

Η αβεβαιότητα αυτή ευνόησε, πάντως, και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού που ενισχύεται επίσης κατά 0,31% στα 1.935 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε στα 102,8 έχοντας ήδη καταγράψει άνοδο άνω του 0,5% την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στα 1,0905. Ωστόσο, εντυπωσιακή ήταν κυρίως η πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ρωσικού με το δολάριο να «πιάνει» υψηλό 15 μηνών έναντι του ρουβλίου.

Αν σου άρεσε κάνε