Η «ανάγνωση» του εκλογικού αποτελέσματος από τους αναλυτές

Η «ανάγνωση» του εκλογικού αποτελέσματος από τους αναλυτές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:20 Δημιουργία 26/06/23, 15:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αποτελούν ήδη παρελθόν, με τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει νέα ισχυρή εντολή διακυβέρνησης από τους ψηφοφόρους, βάζοντας στο χρονοντούλαπο οποιοδήποτε σενάριο αβεβαιότητας και κυβερνητικής ασυνέχειας.

Αυτή η εξέλιξη, την οποία είχαν ήδη προεξοφλήσει οι αναλυτές από το αποτέλεσμα – έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, «ξεκλειδώνει» μια σειρά θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις προοπτικές για μια επί τα βελτίω επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών.

Από το πρωί της Δευτέρας, εξάλλου, ξένοι και Έλληνες ειδικοί σπεύδουν να υπογραμμίσουν το ευοίωνο momentum σε οικονομία και χρηματιστήριο, σταχυολογώντας τους επόμενους κρίσιμες καταλύτες, ανάμεσα στους οποίους φυσικά ξεχωρίζει η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (αγνοείται από το 2010).

Η επενδυτική βαθμίδα

«Η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει έναν θετικό καταλύτη για την αγορά, δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να αγοράσουν ελληνικά assets. Αυτό θα προλειάνει το έδαφος για νέες εισροές, οδηγώντας σε μια θετική επαναξιολόγηση (re-rating) των μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου» εξηγεί, ενδεικτικά, η AXIA Research.

Και προσθέτει: «Η Ελλάδα βιώνει έναν αναπτυξιακό κύκλο και παρά τη μέχρι στιγμής θετική απόδοση, θεωρούμε ότι οι προοπτικές δεν έχουν πλήρως αποτυπωθεί στην αγορά. Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εύρωστη οικονομική προοπτική και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το σχόλιο της Eurobank Equities, η οποία «βλέπει» έναν ανοιχτό δρόμο για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τώρα την απαραίτητη πολιτική εντολή για να προωθήσει μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετούς θητείας της».

«Η δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις τοπίου και η ώθηση της ψηφιοποίησης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεκλειδώσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της, προωθώντας την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ θα στηρίξει τους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5% – 3%» συμπληρώνει η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities εστίαζει στις τραπεζικές μετοχές, ιδίως των Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες εμφανίζουν χαμηλότερες αποτιμήσεις και παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα. «Οι προοπτικές ισχυρής αύξησης των κερδών και τεχνικοί καταλύτες (αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου) στέλνουν το πιο ξεκάθαρο σήμα για επενδύσεις μέσα στα τελευταία 17 χρόνια».

Έτσι, οι κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities αποτελούν ένα μείγμα ποιοτικών εταιριών με καλή ορατότητα σε κέρδη και μερίσματα (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μytilineos), με την προσθήκη ορισμένων μετοχών με χαμηλές αποτιμήσεις, όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ευνοϊκές προοπτικές

Από την πλευρά της, η Alpha Finance, αν και βλέπει μια βραχυπρόθεσμη πίεση στην ελληνική αγορά, λόγω της ανάγκης των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα μεγάλα κέρδη του 2023 (+36% για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών), ξεκαθαρίζει ότι οι προοπτικές μακροπρόθεσμα παραμένουν ευνοϊκές.

«Η αγορά θα διατηρήσει την ανοδική της τάση σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηριζόμενη από το βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα από την αύξηση των κεφαλαίων προς επένδυση από την ΕΕ – κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- αλλά και της δυναμικής των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που προοιωνίζουν την συνέχιση της εισροής κεφαλαίων και στο Χ.Α.».

Παράλληλα, η πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του β’ εξαμήνου του 2023 (με ημερομηνία-ορόσημο την 20 Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s), χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αυξημένη, συμπληρώνει η Alpha Finance.

Ας σημειωθεί ότι τρεις εκ των τεσσάρων βασικών οίκων αξιολόγησης, δηλαδή οι Standard & Poor’s – Fitch – DBRS, τοποθετούν σήμερα την ελληνική αξιολόγηση ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας. Εφόσον ένας από τους παραπάνω τρεις αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα στο φθινόπωρο, τότε αυτό θα εκληφθεί από τις αγορές ως ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όσον αφορά τον Moody’s, ο οποίος διατηρεί την Ελλάδα πιο χαμηλά στην κλίμακα αξιολόγησης, χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ως «πιστωτικά θετικό» (credit positive). «Η εκλογική νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πιστωτικά θετική κατά την άποψή μας, διότι ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».

Οι προτεραιότητες

To Bloomberg, την ίδια στιγμή, αποτιμά το αποτέλεσμα της βουλευτικής κάλπης, επισημαίνοντας τα εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης κυριάρχησε της αντιπολίτευσης, παίρνοντας νέα εντολή για την επόμενη 4ετία και καθησυχάζοντας τις αγορές ότι είναι ικανός να εφαρμόσει φιλο-επενδυτικές πολιτικές» αναφέρεται, ενδεικτικά.

«Ο Μητσοτάκης μπορεί να “τρέξει” την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, της οποίας το ΑΕΠ έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2010. Η ανεργία έχει απομακρυνθεί από τα ιστορικά υψηλά του 28%, ενώ μετοχές και ομόλογα έχουν εκτοξευτεί» επισημαίνει, επίσης, το αμερικανικό πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, υποστηρίζει ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η χώρα να αντιληφθεί την τεράστια δυναμική της, την αύξηση των επενδύσεων και την υπερ-απόδοση των ρυθμών ανάπτυξης (σε σχέση με την Ευρωζώνη). Όπως και το να αποφύγει τις εξωτερικές ανισορροπίες».

Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αναφέρεται η Μαρία Γαβουνέλη, διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία επισημαίνει ότι η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελούν ακόμη δύο βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής της επόμενης 4ετίας. «Δεν είναι μόνο ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και ζήτημα καλού σχεδιασμού στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στη λειτουργία του κράτους».

Η ακροδεξιά στη Βουλή

Τέλος, ο συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, Βολφάνγκο Πίκολι, εστιάζει στον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, αλλά και στην ενισχυμένη παρουσία της ακροδεξιάς στην επόμενη Βουλή. «Ο κατακερματισμός των κομμάτων θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα, στην οποία θα μεταδίδονται λαϊκιστικά μηνύματα, σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβερνητικής ατζέντας» σχολιάζει μεταξύ άλλων. «Τα ακροδεξιά κόμματα είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι εκτρώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση» καταλήγει.

Αν σου άρεσε κάνε