Πέμπτη σερί συνεδρίαση στα κόκκινα για τις ευρωαγορές

Πέμπτη σερί συνεδρίαση στα κόκκινα για τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:21 Δημιουργία 23/06/23, 20:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και σήμερα, Παρασκευή, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συμπληρώνοντας μια συνολικά αρνητική εβδομάδα συνεδριάσεων.

Την ανησυχία των επενδυτών φούντωσαν τόσο η προοπτική διατήρησης της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς όσο και η δεδομένη πίεση που θα ασκηθεί στις περισσότερες οικονομίες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,34% στις 453 μονάδες, με σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Αν και ξεχώρισαν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών με πτώση άνω του 2%, ακολουθώντας τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών, καθώς οι μετοχές των εξορυκτικών ομίλων. Σε επίπεδο εβδομάδας ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρουσίασε απώλειες ύψους 2,9%!

Το κλίμα κατήφειας αποτυπώθηκε και στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να πέφτει κατά 0,99% στις 15.829 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει κάμψη ύψους 0,55% στις 7.163 μονάδες και τον FTSE 100 να χάνει 0,54% στις 7.461 μονάδες.

Σε ανάλογο μοτίβο και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,73% στις 27.209 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.265 μονάδες μειωμένος κατά 1,06%.

Τόσο στελέχη της ΕΚΤ σε δηλώσεις τους όσο και ο Τζερόμ Πάουελ της Fed κατά τη διήμερη κατάθεση του σε Βουλή και Γερουσία ξεκαθάρισαν ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί με νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Στο παζλ αυτό η Τράπεζα της Αγγλίας πρόσθεσε το δικό της καθοριστικό κομμάτι χθες, όχι μόνο αυξάνοντας και πάλι τα επιτόκια, αλλά προχωρώντας σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης, επιταχύνοντας έτσι και πάλι το ρυθμό σύσφιγξης δεδομένου πως ο πληθωρισμός δεν παρουσιάζει τάσεις συρρίκνωσης.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η πίεση προς τις οικονομίες αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σύνθετος PMI στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 50,3 μονάδες, μόλις μια ανάσα πάνω από το αναπτυξιακό όριο των 50 μονάδων, ενώ ειδικά για τον κλάδο της μεταποίησης η επιχειρηματικής δραστηριότητα έπεσε άνω του αναμενόμενου σε χαμηλό πέντε μηνών.

Με την επιχειρηματική δραστηριότητα να υποχωρεί στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, τη Γαλλία και τη Γερμανία, επαναφέροντας την ανησυχία για διολίσθηση σε ύφεση, αλλά και τον αμερικανικό PMI να συρρικνώνεται, τα μαντάτα από το μέτωπο των οικονομιών δεν είναι αισιόδοξα, αφήνοντας μικρά περιθώρια για αντιστάσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

Σε επίπεδο μετοχών στις κορυφαίες ειδήσεις ήταν το sell off στη μετοχή της Siemens Energy που ξεπέρασε έως και το 36%, καθώς η γερμανική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες και εξοπλισμό διαπίστωσε πως τα προβλήματα που υπάρχουν στη μονάδα της Siemens Gamesa που ασχολείται με τις ανεμογεννήτριες είναι μεγαλύτερα και βαθύτερα από ότι αναμενόταν, θα χρειαστεί χρόνια για να ξεπεραστούν και θα της κοστίσουν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Κατόπιν αυτού η εταιρεία διέγραψε τις προβλέψεις της για τα επίπεδα κερδών για τη φετινή χρονιά.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η πίεση στις πετρελαϊκές τιμές συντηρήθηκε και σήμερα με την τιμή του Brent να πέφτει κατά 0,77% στα 73,53 δολάρια και την τιμή του αμερικανικού αργού WTI να χάνει 0,94% στα 68,85 δολάρια. Με δεδομένη την τροχιά αυτή, το πετρέλαιο θα κλείσει για την εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο.

Στον αντίποδα ο χρυσός ανέκαμψε ελαφρά με άνοδο ύψους 0,42% στα 1.932 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος. το ευρώ έπεσε σε χαμηλό τριών ημερών έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,0894, με το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει 0,48% στα 102,88.

Αν σου άρεσε κάνε