Αρνητικό κλίμα και απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικό κλίμα και απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:23 Δημιουργία 22/06/23, 20:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με νέες απώλειες, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκλεισαν σήμερα, Πέμπτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στα αρνητικά μηνύματα που εξέπεμψε χθες, Τετάρτη, 21 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ήρθε να προστεθεί και η απρόσμενη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζας της Αγγλίας που μετά τα δυσμενή στοιχεία από τον μέτωπο του πληθωρισμού αποφάσισε να ανεβάσει... στροφές με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά 0,51% στις 454 μονάδες, αν και νωρίτερα οι απώλειες του ξεπερνούσαν το 1%. Μεγαλύτερος χαμένος ο τραπεζικός κλάδος με πτώση της τάξεως του 1,8%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να ακολουθεί από κοντά.

Ανάλογο κλίμα και στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να συρρικνώνεται κατά 0,22% στις 15.988 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει κάμψη ύψους 0,79% στις 7.203 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει 0,76% στις 7.502 μονάδες.

Πιέσεις δέχτηκε και η περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB να περιορίζεται κατά 0,72% στις 27.410 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.364 μονάδες μειωμένος κατά 0,76%.

Η διατήρηση του πληθωρισμού στα ίδια επίπεδα, αντί της εκτιμώμενης κάμψης του δείκτη, συνάμα με την αύξηση του δομικού πληθωρισμού οδήγησαν σε μια τεταμένη συζήτηση στο συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία κατέληξε με ψήφους 7 προς 2 στην επικύρωση μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για μια ριζική ανατροπή του τοπίου δεδομένου πως στις αρχές της χρονιάς η BoE θεωρείτο η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα αποφάσιζε να σηκώσει χειρόφρενο, καθώς ήταν και η πρώτη που άνοιξε τον κύκλο των αυξήσεων, το 2021. Τελικά το πληθωριστικό σπιράλ που πλήττει τη βρετανική οικονομία δεν αφήνει στην BoE τα περιθώρια να χαλαρώσει, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Η ίδια η βρετανική αγορά έδειξε να έχει προεξοφλήσει την αντίδραση της, το ίδιο και η στερλίνα, με τους αναλυτές να εστιάζουν πλέον τις αναλύσεις τους το μέγεθος των επιπτώσεων για τη βρετανική οικονομία.

Συνεισφορά στο αρνητικό κλίμα στις αγορές είχαν βεβαίως και οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ από το λόφο του Καπιτωλίου, όπου στις καταθέσεις του χθες και σήμερα ενώπιον αντιστοίχως των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, παρά την προσωρινή παύση της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, ο πρόεδρος της Fed στη σημερινή κατάθεση του προανήγγειλε και τη δρομολόγηση αυστηρότερης επόπτευσης και κεφαλαιακών κανόνων για τις τράπεζες με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων για να προστατευτεί καλύτερα το σύστημα και να αποφευχθούν νέες καταρρεύσεις, όπως αυτές της SVB που προκάλεσε τριγμούς παγκοσμίως.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές επανήλθαν δυναμικά οδηγώντας σε σημαντική πτώση στους δείκτες. Η τιμή του Brent βρέθηκε να χάνει έως και 3,57% στα 74,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI κατρακύλησε κατά 4,11% στα 69,63 δολάρια το βαρέλι.

Αντιστοίχως, σημαντικό έδαφος έχασε και η τιμή του χρυσού που υποχώρησε άνω του 1% στα 1.924 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου έκανε άλμα ύψους 0,21% στα 102,23 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0952. Αν και κυριάρχησε η αστάθεια της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις για αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζας της Αγγλίας και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Αν σου άρεσε κάνε