Στον χρυσό τα... απόνερα της νομισματικής σύσφιξης

Στον χρυσό τα... απόνερα της νομισματικής σύσφιξης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:54 Δημιουργία 22/06/23, 15:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών υποχωρεί η τιμή του χρυσού, καθώς το μήνυμα του Τζερόμ Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve περιορίζει αισθητά την ελκυστικότητα των μετάλλων.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια στην spot αγορά (αγορά μετρητών) διαμορφώνονται στα 1.936 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια ανέρχονται στα 1.944 δολάρια ανά ουγγιά.

Η υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου συνδέεται άρρηκτα με τις χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίων, παρά την «παύση» του Ιουνίου.

Πρόσθεσε δε, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού είναι μακράς διάρκειας και απαιτούνται περαιτέρω κινήσεις έως ότου τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Η εν λόγω τοποθέτηση, όπως ήταν εύλογο, σήμανε «καμπανάκια» κινδύνου στους επενδυτές, οι οποίοι προεξοφλούν πλέον και νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 5% – 5,25%), με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση του δολαρίου.

Όσο ακριβότερο είναι το δολάριο, όμως, τόσο περιορίζεται η ελκυστικότητα των μετάλλων και των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού, ο οποίος δέχεται τα «απόνερα» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Ας σημειωθεί ότι, μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, οι traders δίνουν πιθανότητες 79% για μια νέα αύξηση επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ μηδενικές είναι οι πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων εντός του 2023.

Αν σου άρεσε κάνε