Απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση στη Wall Street

Απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:23 Δημιουργία 21/06/23, 23:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε στο κόκκινο η Wall Street μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας. Παρά τα χαμηλά επίπεδα διόρθωσης για την ώρα δεν καταγράφονται τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν σανίδα σωτηρίας για τη διατήρηση του ανοδικού momentum.

Έτσι στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με πτώση ύψους 0,30% στις 33.951 μονάδες, με τη συνεδρίαση να κυλά με συνεχείς εναλλαγές του σε θετικό και αρνητικό πρόσημο.

Αντιθέτως, ο γενικός S&P 500 παρέμεινε εξαρχής σε αρνητικό έδαφος κλείνοντας στις 4.365 μονάδες με κάμψη ύψους 0,52%. Αντίστοιχη πορεία και για τον Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε και τις μεγαλύτερες απώλειες ύψους 1,21%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.502 μονάδες.

Το επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών δεν βοήθησε προφανώς η γερακίσια… τοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος κατά την κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρξε μεν αρκετά σαφής ως προς τις επόμενες κινήσεις της Fed, αλλά όχι προς την κατεύθυνση που θα ήθελε η αγορά.

Κοινώς ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η παύση που αποφάσισε το συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα θα είναι προσωρινή, δίδοντας χρόνο στην μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική να λειτουργήσει. Ωστόσο υποστήριξε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να έχει αρκετό ακόμη δρόμο να διανύσει. «Σχεδόν όλα τα μέλη της FOMC θεωρούν ότι είναι σωστό να αυξήσουμε κι άλλο τα επιτόκια μέχρι τα τέλη της χρονιάς» επεσήμανε.

Μάλιστα σε αντίθεση με τις δηλώσεις του προ ημερών, όταν υποστήριξε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την έκβαση της συνεδρίασης του Ιουλίου, αυτή τη φορά άφησε να εννοηθεί πως πιθανότατα η πρώτη, νέα αύξηση θα αποφασιστεί τον ερχόμενο μήνα.

Θυμίζουμε πως το συμβούλιο στις εκτιμήσεις του υποστήριξε πως πιθανότατα θα χρειαστούν δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ο πρόεδρος της Fed θα μιλήσει και αύριο, αυτή τη φορά στη Γερουσία, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξαμηνιαίας ενημέρωσης του προς τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων του Σώματος.

Σε επίπεδο μετοχών οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που είχαν ξεχωρίσει τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς πολλοί επενδυτές επιδόθηκαν σε ρευστοποιήσεις. Ανάμεσα τους το νέο αστέρι της Nvidia, όπως και οι μετοχές της Alphabet και του Netflix επηρεάζοντας την εικόνα στον Nasdaq.

Σε καθοδική τροχιά βρέθηκε, επίσης, η μετοχή της Amazon μετά την αγωγή που δέχτηκε από τις αμερικανικές αρχές του FTC που την κατηγορούν ότι παραπλάνησε και ξεγέλασε εκατομμύρια καταναλωτές, ώστε να επιβαρυνθούν με την επί πληρωμή συνδρομή του Amazon Prime, καθώς και η μετοχή της FedEx, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

Σημαντική πτώση άνω του 4% κατέγραψε και η Tesla, μετά την απρόσμενη υποβάθμιση της από την Barclays.

Στον αντίποδα η αναβάθμιση της Petrobras από την Goldman Sachs έδωσε ώθηση άνω του 4% για την μετοχή της κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας της Βραζιλίας, ενώ κέρδη αποκόμισε και η μετοχή της GlaxoSmithKline καθώς οι δοκιμές σε ένα νέο αναπνευστικό φάρμακο της φαρμακευτικής είναι μέχρι τώρα ενθαρρυντικές για την απόδοση του.

Πάντως, μεγάλος κερδισμένος και πάλι μεταξύ των κλάδων του S&P 500 ήταν ο ενεργειακός, με κέρδη άνω του 1,6%, καθώς οι μετοχές των πετρελαϊκών ευνοήθηκαν από το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές των commodities και την ανάκαμψη που έχουν καταγράψει οι τιμές του μαύρου χρυσού.

Αν σου άρεσε κάνε