Υψηλό 14 μηνών για το Bitcoin - Ξεπέρασε τα 30.000 δολάρια

Υψηλό 14 μηνών για το Bitcoin - Ξεπέρασε τα 30.000 δολάρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:03 Δημιουργία 21/06/23, 20:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άλμα στα υψηλότερα επίπεδα του από τον περασμένο Απρίλιο καταγράφει το bitcoin, ξεπερνώντας και το ψυχολογικό όριο των 30.000 δολαρίων.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα δέχθηκε «τονωτική ένεση» από τις πρωτοβουλίες μεγάλων παικτών του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού τομέα που επεκτείνονται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το δημοφιλέστερο ψηφιακό asset παρουσιάζει άνοδο άνω του 7% αγγίζοντας το απόγευμα της Τετάρτης τα 30.609 δολάρια. Μάλιστα, με την επίδοση αυτή τα κέρδη του από τις αρχές της χρονιάς αγγίζουν το 80%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και έτερα ψηφιακά νομίσματα, όπως το ether, το cardano και solana.

Οι επενδυτές του κλάδου έχουν στραφεί στη νέα πλατφόρμα συναλλαγών EDX Markets η οποία στηρίζεται από τις Citadel Securities, Fidelity Digital Assets και Charles Schwab Corp. Παράλληλα, τόσο η BlackRock Inc. όσο και η WisdomTree έχουν καταθέσει αιτήσεις για να λανσάρουν bitcoin ETFs.

Οι κινήσεις αυτές έχουν εξανεμίσει ορισμένους από τους φόβους οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί από την πρόσφατη επιθετικότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) η οποία συμπεριλάμβανε και μηνύσεις κατά των Binance Holdings Ltd. και Coinbase Global Inc.

«Το ράλι υποστηρίζεται από το ενδιαφέρον το οποίο επιδεικνύουν οι συστημικές εταιρείες», τόνισε ο συνιδρυτής της social-trading platform, Alpha Impact, Χέιντεν Χιουζ, προσθέτοντας πως «η ανακοίνωση της BlackRock όπως και η δημιουργία της EDX Markets ενίσχυσε την αξία του bitcoin».

Η WisdomTree έχει κάνει κι αυτή αίτηση για τη δημιουργία ενός spot US Bitcoin ETF μετά από αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος. Αν και η SEC ιστορικά αντιτίθεται σε τέτοιες αιτήσεις, η πρόσφατη παρόμοια κίνηση της BlackRock σημαίνει πως το ETF της θα έχει την υποστήριξη της μεγαλύτερης εταιρείας asset management του κόσμου.

«Η αίτηση της BlackRock άλλαξε τα πάντα. Έδωσε και πάλι ώθηση στην αγορά», τόνισε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Έρικ Μπαλτσούνας.

Η αίτηση της BlackRock, παράλληλα, λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Grayscale Investments LLC βρίσκεται σε νομική αντιπαράθεση με την SEC για τη μετατροπή του Grayscale Bitcoin Trust σε ETF.

Στην Ευρώπη, η Deutsche Bank AG έχει καταθέσει αίτηση για να λάβει άδεια λειτουργίας υπηρεσίας φύλαξης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

«Οι εταιρείες τέτοιου βεληνεκούς δε θα έμπαιναν σε όλη αυτή τη διαδικασία χωρίς να περιμένουν κέρδη και χωρίς να έχουν αυξημένο ενδιαφέρον από τους πελάτες τους», τόνισε η εκδότης του Crypto Is Macro Now, Νοέλ Άτσεσον.

Οι μακροοικονομικές πιέσεις αλλάζουν τη φύση των αγορών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών όσον αφορά τη νομισματική σύσφιξη της Fed και της ΕΚΤ. Νωρίτερα, εξάλλου, ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε πως η παύση από τη Fed θα είναι μόνο προσωρινή, καθώς ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει οδηγώντας την αμερικανική κεντρική τράπεζα σε επιπλέον αυξήσεις μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Το ίδιο σκληροπυρηνικό αφήγημα υιοθετεί τόσο η ΕΚΤ όσο και η BoE.

Επιπροσθέτως, οι αναλυτές αναμένουν τις επόμενες αποφάσεις της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε να μειώνει τα επιτόκιά της. «Οι πιθανές επιπτώσεις όσον αφορά την επίδραση των κινήσεων της Κίνας δεν έχουν εκτιμηθεί αρκετά», τόνισε ο αναλυτής της IG Australia Pty., Τόνι Σίκαμορ.

Σημειωτέον πως η περσινή κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έκανε… καπνό από τον κλάδο περίπου 1,5 τρισ. δολάρια και οδήγησε το ανταλλακτήριο της FTX στη χρεοκοπία. Μάλιστα, παρά και την μέχρι τώρα ανάκαμψη του, το bitcoin παραμένει κάτω από το μισό του υψηλού των 69.000 δολαρίων που είχε αγγίξει το 2021.

Αν σου άρεσε κάνε