Κατήφεια και αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Κατήφεια και αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:45 Δημιουργία 21/06/23, 20:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτικά έκλεισαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στη Βρετανία σε συνδυασμό με το αρνητικό μήνυμα από τον Τζερόμ Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων έφεραν απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5% στις 457 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Αν και τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών με τις εταιρείες καταναλωτικών ειδών να ακολουθούν.

Αντίστοιχο κλίμα και στις μεγάλες αγορές της περιοχής με τον γερμανικό DAX να σημειώνει πτώση κατά 0,55% στις 16.023 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να περιορίζεται σε ποσοστό 0,46% στις 7.260 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διαμορφώνεται στις 7.559 μονάδες μειωμένος κατά 0,13%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατάφερε να «κλείσει» σε θετικό έδαφος στις 27.609 μονάδες, με αύξηση 0,12%, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διόρθωσε κατά 0,04% στις 9.436 μονάδες.

Μία ημέρα πριν τη νέα συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία έδειξαν το δείκτη να επιμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 8,7%, κόντρα στις προβλέψεις για υποχώρηση του στο 8,4%. Μάλιστα, ο δομικός πληθωρισμός αντί να μειωθεί, ανέβηκε περαιτέρω από το 6,2% στο 6,5%.

Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως «κλειδώνει» η νέα αύξηση των βρετανικών επιτοκίων την Πέμπτη, αλλά δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο η BoE να κινηθεί πιο επιθετικά από το αναμενόμενο με αύξηση κατά 50 και όχι 25 μονάδες βάσης. Παράλληλα αναβάλλεται επ’ αόριστον κάθε συζήτηση περί πιθανής παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Αν και ομολογουμένως οι επενδυτές δεν έπεσαν από τα… σύννεφα με το τελευταίο, με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις θέλουν τα βρετανικά επιτόκια να ανεβαίνουν περαιτέρω από το σημερινό 4,5% έως και στο 5,75 με 6% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Την ίδια ώρα από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού η κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υποθέσεων της Βουλής (αύριο έπεται και η Γερουσία) έφερε για μια ακόμη φορά παραδοχή διά στόματος του προέδρου της Fed πως έπονται κι άλλες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ο κ. Πάουελ, ο οποίος μάλιστα έγινε αποδέκτης επικριτικών σχολίων από τα συντηρητικά μέλη της επιτροπής για την παύση της περασμένης εβδομάδας, υποστήριξε πως ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η κεντρική τράπεζα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη, σήμερα υπονόησε ότι η πρώτη από τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων θα λάβει χώρα μέσα στον Ιούλιο.

Το κλίμα αυτό προφανώς άσκησε πιέσεις στα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά αντιθέτως έφερε αποσυμπίεση στις αγορές των εμπορευμάτων, ενώ επηρέασε και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στην πετρελαϊκή αγορά, οι τιμές σταθεροποιήθηκαν με το Brent να ενισχύεται 1,62% στα 77,13 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI να κερδίζει 1,99% στα 72,61 δολάρια. Στον αντίποδα έδαφος έχασε ο χρυσός πέφτοντας κατά 0,25% στα 1.942 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο έχασε έδαφος έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να κινείται γύρω στο 1,0948.

Αν σου άρεσε κάνε