Το κόκκινο επέλεξαν... οι επενδυτές για τη Wall Street

Το κόκκινο επέλεξαν... οι επενδυτές για τη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:25 Δημιουργία 20/06/23, 23:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Mε αντίστροφες τάσεις πορεύθηκε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίασή της με τους δείκτες να δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Παρ' όλα αυτά κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, οι αρχικές απώλειες ειδικά για τον Dow Jones περιορίστηκαν αρκετά.

Συγκεκριμένα, το ταμπλό «ντύθηκε» στα κόκκινα, με τον Dow Jones να κλείνει τελικά στις 34.053 μονάδες με πτώση 0,72% και τον γενικό S&P 500 να διαμορφώνεται στις 4.388 μονάδες μειωμένος κατά 0,47%. Μικρότερη κάμψη για τον Nasdaq, που έχασε 0,16% στις 13.667 μονάδες.

Όπως εξήγησε ο Αρτ Χόγκαν της B. Riley Financial, μιλώντας στο CNBC, η αγορά πρέπει να βρει αξιόπιστους λόγους για να συνεχίσει την ανοδική της κίνηση ενάντια στις αρνητικές δυνάμεις που δημιουργούν τα σενάρια ύφεσης της οικονομίας. Και προφανώς τους λόγους αυτούς, δεν τους έχει βρει ακόμη, καθώς η Federal Reserve έστειλε σκληροπυρηνικό μήνυμα για την τροχιά της νομισματικής της πολιτικής, με πιθανώς δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς, παρά την προσωρινή παύση.

Έτσι, αν και οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq παραμένουν κοντά στα υψηλά 14 μηνών που άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα, που ήταν και η καλύτερη εβδομάδα τους εδώ και αρκετούς μήνες, πολλοί στρατηγικοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι επενδυτές ελπίζουν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας μέσα από τη διήμερη κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ σε Βουλή και Γερουσία. Αν και ο ίδιος, την περασμένη εβδομάδα, κατέστησε σαφές ότι το συμβούλιο θα λαμβάνει τις αποφάσεις του βήμα-βήμα, με βάση τη ροή των οικονομικών στοιχείων.

Ο πρόεδρος της Fed θα βρεθεί στο Καπιτώλιο, Τετάρτη και Πέμπτη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης, εξαμηνιαίας, ενημέρωσης που οφείλει να κάνει προς την αρμόδια επιτροπή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και την επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και την στρατηγική της κεντρικής τράπεζας, ενώ θα κληθεί να απαντήσει και σε εξονυχιστικές ερωτήσεις των νομοθετών.

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι μετοχές που υποχώρησαν ξεπέρασαν αυτές που κατέγραψαν κέρδη σε αναλογία 2 προς 1, με τις αντιστάσεις των τεχνολογικών ομίλων με οδηγό το νέο αστέρι της Nvidia να κρατούν χαμηλές τις απώλειες του Nasdaq και την πίεση στις ενεργειακές μετοχές να εξελίσσονται στο κυριότερο βαρίδι για τον S&P 500.

Για τον κλάδο των ενεργειακών μετοχών που έχασε σχεδόν 2%, καθοριστικός παράγοντας στάθηκαν οι νέες απώλειες για τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές των commodities.

Καλές επιδόσεις είχαν και οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών στον απόηχο των θετικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την αγορά ακινήτων με τις κατασκευές νέων κατοικιών να καταγράφουν απρόσμενη αύξηση το Μάιο σε ποσοστό 22% σε ετήσια βάση που είναι και το ανώτερο επίπεδο τους εδώ και 14 μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε