Στο +30% οι τιμές του φυσικού αερίου τον Ιούνιο

Στο +30% οι τιμές του φυσικού αερίου τον Ιούνιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:23 Δημιουργία 20/06/23, 21:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανέκαμψαν, σήμερα, Τρίτη, 20 Ιουνίου, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου από την απότομη πτώση της Δευτέρας, καθώς η αστάθεια που κυριάρχησε στην αγορά αυτόν τον μήνα συνεχίζεται εν μέσω κινδύνων προσφοράς και καύσωνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διακανονίστηκαν ελάχιστα μετά την πτώση έως και 14% νωρίτερα χθες, με το TTF τελικά να ανακάμπτει και να κλείνει στα 35,4 ευρώ/MWh. Ωστόσο, οι τιμές αυξάνονται περίπου κατά 30% από την αρχή του μήνα, μετά από μια σειρά απρογραμμάτιστων διακοπών και προειδοποιήσεων για ζεστό καιρό που έβαλαν τους εμπόρους σε αμφιβολία σχετικά με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης καυσίμων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Παρόλο που η Ευρώπη έχει γυρίσει σελίδα στην ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους με τα αποθέματα φυσικού αερίου πιο γεμάτα από ό,τι συνήθως, ο Ιούνιος εγκαινίασε εβδομάδες ταραχωδών διακυμάνσεων στις τιμές. Οι έμποροι εστιάζουν στην πιθανότητα ότι περαιτέρω διακοπές -ή μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης καυσίμων από πλευράς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών- θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να αποτελούν απειλή για την προσφορά της περιοχής ενόψει της επόμενης σεζόν θέρμανσης.

Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές αναμένονται σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για ανάγκες ψύξης, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις τιμές. Ο ποταμός Ρήνος -μια ζωτικής σημασίας αρτηρία για τη χώρα και άλλα μέρη της ενδοχώρας της Ευρώπης- βλέπει ήδη τη στάθμη του νερού αρκετά χαμηλά ώστε να περιορίζεται το εμπόριο.

Ευάλωτη η ενεργειακή ασφάλεια

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι «ευάλωτη», παρόλο που έχει υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου για τον επερχόμενο χειμώνα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, δήλωσε τη Δευτέρα στο Bloomberg TV η Nadia Martin Wiggen, συνεργάτης της Pareto Securities AS.

Ο ζεστός καιρός, η μείωση των αποθεμάτων νερού, οι εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία και η επιστροφή της ζήτησης φυσικού αερίου -όλα αυτά έχουν προσθέσει στη νευρικότητα της αγοράς μετά από μια σχετική ηρεμία. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο μπορεί να αυξηθεί εάν γίνει ακόμη πιο ζεστός ο καιρός στην Ασία.

«Είναι τρομακτικό αυτό που συνέβη πέρυσι, όταν είχαμε όλους να φέρουν τόση προσφορά. Τα θεμελιώδη ήταν αρκετά πτωτικά για ένα διάστημα και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε την ευκαιρία να γίνουν πραγματικά πιο ανοδικά», όπως πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε