Ανήσυχοι οι επενδυτές και απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανήσυχοι οι επενδυτές και απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:13 Δημιουργία 20/06/23, 20:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεχίστηκαν και σήμερα, Τρίτη, οι απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν έναν σημαντικό προβληματισμό και ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μετά και τα τελευταία μηνύματα από την Κίνα, όπου η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης επιμένουν στην περιοριστική νομισματική πολιτική.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 500 υποχώρησε κατά 0,59% στις 459 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Επικεφαλής της καθοδικής τροχιάς ήταν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών καθώς και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να σημειώνει πτώση 0,55% στις 16.111 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,27% στις 7.294 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διολισθαίνει κατά 0,25% στις 7.569 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο μειώθηκε κατά 0,58% στις 27.592 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.444 μονάδες ελαφρά αυξημένος κατά 0,13%.

Το βλέμμα των επενδυτών έχει επικεντρωθεί κυρίως αυτή την εβδομάδα στη βρετανική αγορά, καθώς την Τετάρτη ανακοινώνονται τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και μία ημέρα μετά, η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει για να αποφασίσει το επόμενο βήμα στη νομισματική της πολιτική.

Αγορές και αναλυτές θεωρούν δεδομένο πως η BoE θα αποφασίσει την Πέμπτη μια ακόμη άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από το 4,5% στο 4,75%, όμως υπάρχει εύλογος προβληματισμός για το πόσο ακόμη θα αναγκαστεί η Τράπεζα να συνεχίσει την περιοριστική πολιτική.

Στις αρχές του έτους, οι προβλέψεις ήθελαν την Τράπεζα της Αγγλίας που πρώτη άνοιξε τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να είναι και η πρώτη που θα τον κλείσει.

Έξι μήνες μετά, η BoE όχι μόνο βρίσκεται μακριά από το να ρισκάρει να πατήσει φρένο, αλλά οδεύει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, να είναι η τελευταία μεγάλη τράπεζα που θα «πατήσει» το κουμπί της παύσης οδηγώντας τα επιτόκια προς ένα ιστορικό τελικό «ταβάνι» στο 5,75% ή και 6%. Κι αυτό διότι η οικονομία, όπως ο διοικητής Άντριου Μπέιλι έχει παραδεχτεί, βιώνει ένα σπιράλ αυξήσεων σε μισθούς και τιμές που παρά τις 12(!) συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων δεν λέει να καταλαγιάσει.

Μια τέτοια προοπτική σημαίνει ότι η πίεση προς τα νοικοκυριά θα συνεχιστεί (ειδικά η εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων), ενώ η οικονομία απειλείται με το φάντασμα της ύφεσης, εξέλιξη που θα δημιουργήσει έναν νέο αρνητικό φαύλο κύκλο.

Οι ίδιες ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών αποτυπώνονται και στις αγορές των commodities, με τις πετρελαϊκές τιμές να συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω. Το Brent περιορίζεται κατά 1,52% στα 74,93 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI παρουσιάζει μεγάλη πτώση 2,51% στα 69,98 δολάρια, ήτοι δηλαδή και πάλι κάτω από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων.

Αντιστοίχως καθοδικά κινείται και η τιμή του χρυσού χάνοντας 1,26% στα 1.946 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου ήταν σχεδόν αμετάβλητος στο 102,42, ενώ το ευρώ έχασε έδαφος με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0904.

Αν σου άρεσε κάνε