Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:36 Δημιουργία 19/06/23, 21:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αρνητικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί για τις προοπτικές των οικονομιών της περιοχής.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,02% στις 462 μονάδες με όλους τους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 2,8% να καταγράφουν οι μετοχές των χημικών εταιρειών.

Ανάλογο κλίμα και στις μεγάλες αγορές της περιοχής με τον γερμανικό DAX να σημειώνει πτώση ύψους 0,96% στις 16.201 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να περιορίζεται κατά 1,01% στις 7.314 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διολισθαίνει κατά 0,71% στις 7.588 μονάδες.

Στις αγορές της περιφέρειας, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κάμψη ύψους 0,39% στις 27.754 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.431 μονάδες μειωμένος κατά 0,66%.

Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, καθώς τα μηνύματα από τους κόλπους της ΕΚΤ παραπέμπουν σε πιθανή συνέχιση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και πέρα από το Σεπτέμβριο.

Οι αγορές θεωρούσαν βέβαιο, πως πέρα από την αύξηση που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά 25 μονάδες βάσης, θα ακολουθούσε σχεδόν σίγουρα μια ανάλογη τροποποίηση κατά το συμβούλιο του Ιουλίου. Όμως, ήλπιζαν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας και τα σφιχτά πιστωτικά δεδομένα θα έπειθαν το συμβούλιο να προσανατολιστεί σε μια παύση, όπως δηλαδή έκανε ήδη η αμερικανική Fed.

Αν και η πιθανότητα αυτή δεν έχει απομακρυνθεί τελείως, για την ώρα τα μηνύματα από τους περισσότερους αξιωματούχους της ΕΚΤ, με τελευταία την Ίζαμπελ Σνάμπελ σήμερα, παραπέμπουν σε παράταση της εντατικής περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και μέσα στο φθινόπωρο, καθώς η συντήρηση του πληθωρισμού και κυρίως του δομικού πληθωρισμού πολύ πάνω από το όριο του 2% συντηρεί το κλίμα προβληματισμού.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ούτε η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να σηκώσει ακόμη το… χειρόφρενο, όπως αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την επικείμενη συνεδρίαση της, την Πέμπτη.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτή της βρετανικής αλυσίδας ενδυμάτων Next, με κέρδη της τάξεως του 5%, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε και την έκδοση αισιόδοξου guidance για το σύνολο της χρονιάς.

Στον αντίποδα η σουηδική τεχνολογική Getinge έχασε περίπου 15%, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα την οδήγησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των κερδών της.

Στις αγορές των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ξεκίνησε την εβδομάδα με απώλειες με το Brent να χάνει 0,70% στα 76,07 δολάρια και το αμερικανικό WTI να κινείται στα 71,14 δολάρια μειωμένο κατά 0,89%.

Απώλειες και για το χρυσό, στα 1.964 δολάρια την ουγγιά, καθώς η άνοδος του δολαρίου κατέστησε το πολύτιμο μέταλλο λιγότερο ελκυστικό στους αγοραστές.

Πραγματικά, στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε κοντά στα 102,33, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στα 1,0922.

Η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα, λόγω της εθνικής αργίας που τιμά το τέλος της δουλείας. H ημέρα αναβαθμίστηκε σε ομοσπονδιακή αργία από τον Τζο Μπάιντεν, μόλις το 2021.

Αν σου άρεσε κάνε