Σε υποχώρηση κατά 14% οι τιμές του φυσικού αερίου

Σε υποχώρηση κατά 14% οι τιμές του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:55 Δημιουργία 19/06/23, 12:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για δεύτερη ημέρα υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αντισταθμίζοντας κάποια από τα κέρδη του μήνα, έπειτα από αρκετές εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας της αγοράς που συνδέεται με τους κινδύνους εφοδιασμού και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα συμβόλαια αναφοράς σημείωσαν πτώση έως και 14% σήμερα, αφού έκλεισαν την Παρασκευή, 16 Ιουνίου, με τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά περίπου 15% αυτόν το μήνα, ύστερα από μια σειρά απρογραμμάτιστων διακοπών και προειδοποιήσεων για ζεστό καιρό που προκάλεσαν νευρικότητα στους traders σχετικά με την ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης καυσίμων.

Οι αποθήκες παραμένουν πιο πλήρεις από ό,τι συνήθως τέτοια εποχή, αλλά η πιθανότητα περαιτέρω διακοπών -ή μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης καυσίμων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά- θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την προσφορά της Ευρώπης ενόψει χειμώνα.

Υψηλές θερμοκρασίες

Θερμότερες από το κανονικό θερμοκρασίες αναμένονται σε τμήματα της βόρειας Ευρώπης στις αρχές της εβδομάδας, με θερμοκρασίες στη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο που θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου (86F), σύμφωνα με τον προγνώστη Maxar Technologies Inc. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για ψύξη, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις τιμές.

Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές φυσικού αερίου «ανέδειξε τους προβληματισμούς των traders», οι οποίοι αξιολογούν αν η ενεργειακή κρίση είναι ακόμη αρκετά σοβαρή ώστε να συνεχίσουν να εισάγουν πρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανέφεραν οι αναλυτές της Inspired Energy σε σημείωμά τους την περασμένη Παρασκευή.

Αν και φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης του 90% έως τον Νοέμβριο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η βραχυπρόθεσμη ζήτηση -που θα προκληθεί από μια ανάκαμψη στην Ασία ή μεγαλύτερες ανάγκες κλιματισμού- θα μπορούσε να επηρεάσει το σχέδιο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η τιμή αναφοράς του ολλανδικού φυσικού αερίου -δείκτης αναφορά για την Ευρώπη- μειώθηκε κατά 9,3% στα 31,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 9:21 π.μ. στο Άμστερνταμ. Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 8,6%.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε