Νέα κέρδη στις ευρωαγορές - Ο κλάδος που ξεχώρισε

Νέα κέρδη στις ευρωαγορές - Ο κλάδος που ξεχώρισε

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:40 Δημιουργία 16/06/23, 19:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ακολουθώντας το μίνι ράλι στη Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι επενδυτές όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν από τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και από το ξεκάθαρο μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο ανοδικός κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά μάλλον το... γιόρτασαν.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε αύξηση κατά 0,53% στις 466 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να βρίσκεται σε θετικό έδαφος. Πλέον κερδισμένες οι μετοχές των εταιρειών οικιακών και καταναλωτικών προϊόντων, ενώ στο αντίθετο άκρο με ελαφρά υποχώρηση βρέθηκαν οι εξορυκτικές εταιρείες.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 16.357 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα ύψους 1,34% στις 7.388 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε 0,19% στις 7.642 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βελτιώθηκε κατά 0,47% στις 27.861 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βρέθηκε στις 9.495 αυξημένος κατά 0,68%.

Η κυρία Λαγκάρντ στις δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων και πως το συμβούλιο δεν σκέφτεται την πιθανότητα παύσης. Όμως, ο διοικητής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ υπήρξε πιο σαφής σε ομιλία του σήμερα δηλώνοντας πως η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει την περιοριστική πολιτική και μετά το καλοκαίρι.

Σημειωτέον πως οι αναλυτές περιμένουν μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα, όμως οι αγορές εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια παύση από το Σεπτέμβριο. Κάτι που οι δηλώσεις Νάγκελ απομακρύνουν, αν και είναι σίγουρα νωρίς για τελικές αποφάσεις…

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν το ανοδικό τους σερί οδεύοντας προς θετικό κλείσιμο για το σύνολο της εβδομάδας, καθώς οι προοπτικές από την αγορά παραπέμπουν σε πιο «σφιχτά» περιθώρια λόγω της μειωμένης παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ και κυρίως τη Σαουδική Αραβία κόντρα στην αύξηση της ζήτησης από την στρατηγική αγορά της Κίνας.

Έτσι, το Brent κινείται σταθερά πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, στα 75,78 και το αμερικανικό WTI πάνω από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων στα 70,89. Αναλόγως, ο χρυσός κινείται ελαφρά ανοδικά στα 1.967 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του εδώ και μήνες μετά το μήνυμα της ΕΚΤ, αν και σήμερα διορθώνει ελαφρά με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0923. Αν και η μεγαλύτερη δραστηριότητα εντοπίστηκε στο ιαπωνικό γιεν, που έχασε κι άλλο έδαφος μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να κρατήσει σε σούπερ χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια της.

Αντιθέτως, η βρετανική στερλίνα ισχυροποιήθηκε κοντά σε υψηλά 14 μηνών έναντι του δολαρίου, έως και στο 1,2817, καθώς οι αγορές προεξοφλούν συντήρηση της περιοριστικής πολιτικής και νέα αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, στη συνεδρίαση της την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε