Απώλειες... αιώνα για την τουρκική λίρα - Πως ανταποκρίνονται οι ξένοι επενδυτές

Απώλειες... αιώνα για την τουρκική λίρα - Πως ανταποκρίνονται οι ξένοι επενδυτές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:08 Δημιουργία 16/06/23, 16:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες για τον 21ο αιώνα οδεύει η τουρκική λίρα, καθώς η οικονομική task force της γείτονος χώρας περιορίζει αισθητά την παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος.

Το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε άλλο ένα 1% αυτή την εβδομάδα, μετά τη διολίσθηση κατά 11% της προηγούμενης εβδομάδας. Πλέον σημειώνει πτώση από τις αρχές Μαρτίου, στο μεγαλύτερο σερί απωλειών από το 1999.

Η πτώση επιταχύνθηκε μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Μαΐου. Στους 18 μήνες πριν από την ψηφοφορία, η κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά, προσπαθώντας να ενισχύσει το νόμισμα, ωστόσο παρέμεινε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Ο «Σουλτάνος» έχει διορίσει τώρα δύο πρώην στελέχη της Wall Street –τον Μεχμέτ Σιμσέκ και την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν– για να βάλουν σε τάξη το οικονομικό χάος της χώρας, σηματοδοτώντας μια πιθανή στροφή από τη βαριά κρατική παρέμβαση στο να επιτραπεί στην αγορά να καθορίσει τη δίκαιη αξία του νομίσματος.

Για πολλούς ξένους επενδυτές, η λίρα βρίσκει την ισορροπία της. Αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση των εισροών κεφαλαίων στα ομόλογα και τις μετοχές της χώρας. Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν συνολικά 287 εκατ. δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εισροή από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Αν σου άρεσε κάνε