Εκτόξευση για τους δείκτες της Wall Street

Εκτόξευση για τους δείκτες της Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 00:01 Δημιουργία 15/06/23, 23:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το μήνυμα της Fed πως η παύση του ανοδικού κύλου των επιτοκίων είναι προσωρινή δεν πτόησε τους επενδυτές στη Wall Street.

Οι traders εστίασαν στο γεγονός πως το οριστικό τέλος είναι ορατό και πως οι επόμενες κινήσεις του συμβουλίου θα εξαρτηθούν από τη ροή των στοιχείων, κάτι που σημαίνει πως η πρόβλεψη για δύο ακόμη αυξήσεις μέχρι τα τέλη της χρονιάς μπορεί, ίσως, να μην εφαρμοστεί.

Το ταμπλό στη Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, «βάφτηκε» στα πράσινα με τον Dow Jones να οδηγεί το μίνι ράλι με δυναμική άνοδο ύψους 428 μονάδων ή 1,25% στις 34.408 μονάδες. Από κοντά και ο S&P 500 που ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 4.425 μονάδες καταφέρνοντας έτσι να «σπάσει» το όριο των 4.400 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.
Ισχυρό άλμα άλμα ύψους 1,15% στις 13.782 μονάδες κατέγραψε και ο τεχνολογικός Nasdaq, παραμένοντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Για τον S&P 500 η σημερινή επίδοση συνιστά νέο υψηλό 14 μηνών με το δείκτη να διανύει την καλύτερη εβδομάδα του από τα τέλη Μαρτίου και να συμπληρώνει, έτσι, το μεγαλύτερο σε διάρκεια διάστημα κερδοφορίας από τον Νοέμβριο του 2011. Μάλιστα από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου η άνοδος του αγγίζει το 23%.

Νέο υψηλό 14 μηνών και για τον Nasdaq, τα κέρδη του οποίου ξεπερνούν το 30% μόνο από τις αρχές της χρονιάς, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές συνεχίζουν «κλέβουν» την παράσταση. Το ίδιο συνέβη και σήμερα με τις Big Tech να «στήνουν» νέο... πάρτι!

Ανάμεσα τους η Microsoft που «έπιασε» νέο ιστορικό υψηλό με συνολικά κέρδη άνω του 44% για φέτος, με αποτέλεσμα να ανέβει και πάλι στην τρίτη θέση σε μέγεθος κεφαλαιοποίησης μετά το ανερχόμενο αστέρι της Nvidia και την Apple.

Εξαιρετική μέρα είχε επίσης η Oracle, εκμεταλλευόμενη την επένδυση της στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ κέρδη κατέγραψε και η Alibaba μετά την ανακοίνωση των νέων σχεδίων της για την επέκταση της στην Ευρώπη.

Δυναμική ανάκαμψη και για τις μετοχές των μικρών τραπεζικών μετοχών που φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους τα δύσκολα. Ανάμεσα τους τις καλύτερες επιδόσεις είχαν η PacWest, η Citizens Financial και η Valley National.

Στους πρωταγωνιστές και η νεοεισερχόμενη Cava Group, που στο σημερινό ντεμπούτο της στο αμερικανική αγορά σημείωσε ένα άλμα άνω του 100%, καθώς η ταχεία αναπτυσσόμενη αλυσίδα εστιατορίων έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ανάκαμψη της εστίασης μετά το τέλος της πανδημίας.

Πάντως, πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την εικόνα ανάκαμψης εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν οι δείκτες θα καταφέρουν να κρατήσουν τα κέρδη αυτά. Μάλιστα, οι περισσότεροι επιμένουν να «βλέπουν» διόρθωση του S&P 500 μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Αυτό έχει να κάνει με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας κατά το δεύτερο μισό του έτους που εύλογα θα επηρεάσει και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αν και πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Χθες το συμβούλιο κράτησε στάση αναμονής δηλώνοντας ότι θέλει να δώσει χρόνο στην μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική να αποδώσει καρπούς, αλλά και να διαπιστώσει την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων. Όμως, ανέβασε το εκτιμώμενο τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων στο 5,6% που μεταφράζεται σε μισή ακόμη μονάδα αύξησης μέχρι τα τέλη της χρονιάς, πιθανότατα μέσα από δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις.

Αν οι αυξήσεις αυτές, όντως, δρομολογηθούν, κάτι που προφανώς δεν είναι ακόμη σίγουρο, οι αναλυτές περιμένουν σημαντική περαιτέρω πίεση στην οικονομία ίσως και διολίσθηση της σε επίπεδα ύφεσης.

Αν σου άρεσε κάνε