Μεγάλες χαμένες στις ευρωαγορές τράπεζες και κατασκευαστικές

Μεγάλες χαμένες στις ευρωαγορές τράπεζες και κατασκευαστικές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:04 Δημιουργία 15/06/23, 19:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης εστίασαν στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία όχι μόνο προχώρησε σε νέα αύξηση των ευρωεπιτοκίων, αλλά έστειλε σήμα για νέα αναπροσαρμογή τον ερχόμενο μήνα και αναπόφευκτα κυριάρχησαν οι πτωτικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε πτώση ύψους 0,13% στις 464 μονάδες, καταφέρνοντας ωστόσο να περιορίσει τις μεγαλύτερες απώλειες που παρουσίαζε νωρίτερα. Ανάλογη ήταν η τάση στους περισσότερους επιμέρους κλάδους, με μεγαλύτερες χαμένες τις μετοχές των κατασκευαστικών και τις τράπεζες.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έχασε 0,13% στις 16.290 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 περιορίστηκε κατά 0,51% στις 7.290 μονάδες. Από την μεριά του ο FTSE 100 στο Λονδίνο ήταν ο μόνος που έμεινε σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,34% στις 7.628 μονάδες.

Το επιφυλακτικό κλίμα κυριάρχησε και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διορθώνει σε ποσοστό 0,28% στις 27.731 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.430 μονάδες μειωμένος κατά 0,02%.

Αν και οι αγορές δεν αιφνιδιάστηκαν από τη νέα μετριοπαθή αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4%, ωστόσο, περίμεναν να διαπιστώσουν τις προθέσεις του συμβουλίου για τις επόμενες κινήσεις του μέσα από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε και κυρίως τις δηλώσεις της ίδιας της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η κυρία Λαγκάρντ αναγνώρισε τη στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία εκτιμάται ότι θα συντηρηθεί και τους επόμενους μήνες. Ωστόσο επανέλαβε ότι πρώτιστη προτεραιότητα της κεντρικής τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και η υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%.

«Τελειώσαμε; Τελειώσαμε το ταξίδι; Όχι. Έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε. Ναι, έχουμε έδαφος να καλύψουμε. Και μπορώ να πάω και παραπέρα από αυτό. Μπορώ να σας το πω αυτό. Είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο, κάτι που μάλλον δεν σας προκαλεί μεγάλη έκπληξη» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πραγματικά, μια ακόμη πιθανή αύξηση τον Ιούλιο δεν αποτελεί έκπληξη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αφήνει χαρούμενη τις αγορές. Και η αντίδραση τους ήταν εύλογη.

Οι εξελίξεις, πάντως, ευνόησαν το ευρώ που κέρδισε αμέσως έδαφος έναντι του δολαρίου με άλμα έως και 0,94% στο 1,0933.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία για την παραγωγή των κινεζικών διυλιστηρίων βοήθησαν τις τιμές του πετρελαίου που συνέχισαν και σήμερα την πορεία ανάκαμψης τους. Συγκεκριμένα το Brent ενισχύθηκε έως και 2,77% στα 75,26 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI ανέβηκε κατά 3,03% στα 70,32 δολάρια, σκαρφαλώνοντας έτσι και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων.

Η υποχώρηση του δολαρίου όπως και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ευνόησαν και την τιμή του χρυσού, που ανέκαμψε από το χαμηλό τριμήνου που είχε καταγράψει φτάνοντας έως και τα 1.969 δολάρια την ουγγιά.

Αν σου άρεσε κάνε