Βετεράνος της JP Morgan προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ και συστήνει στροφή στα ομόλογα

Βετεράνος της JP Morgan προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ και συστήνει στροφή στα ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:43 Δημιουργία 15/06/23, 18:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στροφή στα ομόλογα συστήνει στους επενδυτές ο βετεράνος αναλυτής της JP Morgan, Μπομπ Μισέλ, ο οποίος βλέπει την ύφεση να έρχεται και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, να προβαίνει σε άμεση μείωση των επιτοκίων.

«Εάν είμαστε σωστοί, έχουμε ήδη δει την τελευταία αύξηση επιτοκίων της Fed και οι αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει να αποτιμούν την πρώτη μείωση, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των μετρητών να αρχίζουν να εξανεμίζονται» εξήγησε ο Μπομπ Μισέλ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Με μια μετάβαση στα ομόλογα», όπως προσθέτει, «οι επενδυτές αφενός θα διαφυλαχθούν, αφετέρου θα πετύχουν μια μικρή αύξηση στις αποδόσεις τους».

Ο ίδιος, ο οποίος έχει προτείνει τοποθετήσεις σε 5ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ή αμερικανικά εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, εδράζει τις εκτιμήσεις του στην πρόβλεψη ότι η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης εντός του επόμενου έτους, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας.

«Μια ανεργία στο 4,5% σημαίνει ύφεση. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ άλμα 1,1% στην ανεργία και η στατιστική αρχή δεν έχει κάνει λόγο για ύφεση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού, εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να εξασθενούν, ενισχύοντας το σενάριο του αποπληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 4% τον Μάιο, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε αρνητική μεταβολή σε μηνιαίο επίπεδο.

Πάντως, μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά την χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου, παρότι διατήρησε το επιτοκιακό εύρος στο 5% – 5,25%, προανήγγειλε ακόμη δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου ο πληθωρισμός να «πέσει» περαιτέρω και να συγκλίνει με τον στόχο του 2%.

Αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να περιμένουν πλέον κορύφωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο -και όχι τον Ιούλιο, όπως ίσχυε προηγουμένως

«Δεν έχουμε ποτέ "περάσει" από την τελευταία αύξηση επιτοκίων στην ύφεση, χωρίς η Fed να έχει προλάβει να μειώσει τα επιτόκια. Εάν ό,τι βλέπουμε προαναγγείλει μια ύφεση στα τέλη του 2023, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα συμβεί τον Σεπτέμβριο» επαναλαμβάνει ο έμπειρος αναλυτής της JP Morgan.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας αποσκοπούν στην αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού. Ωστόσο, οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες ζημιώνουν την οικονομία, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ζήτημα χρόνου τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε