Άλμα 17% στην τιμή του φυσικού αερίου

Άλμα 17% στην τιμή του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:35 Δημιουργία 15/06/23, 14:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν άλμα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η παράταση της διακοπής στη ροή αερίου σε τρία μεγάλα εργοστάσια και κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας και η καλοκαιρία στην Ευρώπη προκαλούν ανησυχία για την προσφορά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 17% την Πέμπτη, θέτοντας το συμβόλαιο σε τροχιά για κέρδη άνω του 30% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Η αβεβαιότητα έχει «θολώσει» τις προοπτικές για την τιμή, με τις εργασίες σε ορισμένες μεγάλες νορβηγικές εγκαταστάσεις να συνεχίζονται μέχρι τον Ιούλιο, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τις επίμονα υψηλές θερμοκρασίες.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο διακανονισμού Ιουλίου, το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωνε άνοδο 10,4% στα 42,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:39 π.μ. στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε 10,7%.

Το TTF έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και το υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 340 ευρώ/MwH το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η Ευρώπη ξαναγέμισε τα αποθέματά της και μείωσε την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση για παράταση της διακοπής στη ροή αερίου σε τρία μεγάλα εργοστάσια και κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη που ανεβάζουν τη ζήτηση για κλιματισμό, συγκαταλέγονται στους παράγοντες που οδηγούν το αέριο υψηλότερα. Την ίδια ώρα ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη σε σοκ προσφοράς, με τους traders να ζυγίζουν την υποτονική βιομηχανική ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η αποθήκευσή του είναι ασυνήθιστα υψηλή για αυτήν την εποχή. Ενώ η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της να είναι γεμάτα τα αποθέματά της φυσικού αερίου κατά 90% τον Νοέμβριο, οι traders ανησυχούν ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχέδιο.

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε